Smrtonosen virus, za katerega ni zdravila

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Prvič so virus odkrili leta 1998. V zadnjih dneh je začel novi smrtonosen pohod.
Oglej si celoten članek

V zadnjih dveh tednih je v južni indijski državi Kerala umrlo najmanj pet ljudi, ki so se okužili z virusom Nipah. Oblasti so potrdile še okužbe devetih ljudi, ki so v kritičnem stanju.

Trije člani ene družine so umrli zaradi posledic encefalitisa kot posledice prodora virusa v možgane in miokarditisa, ravno tako posledice virusa. Indijsko zdravstveno ministrstvo je objavilo, da so krvne preiskave potrdile, da gre za virus Nipah.

Takoj so hospitalizirali preostale člane širše družine, s katerimi so bili pokojni v kontaktu, dva od njih sta v bolnišnici že umrla.

Zdravje Smrtnonosni virus napada rakave celice

Virus Nipah je ime dobil po malezijski vasi, v kateri so ga leta 1998 prvič odkrili. Epidemija je takrat po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zahtevala 105 življenj. Virus sodi v družino zoonoze, bolezni, ki se na človeka prenašajo z živali. Nipah na človeka prenaša netopir; na človeka lahko virus preide s slino, urinom in preko drugih izločkov.

Simptomi okužbe so podobni gripi. Za zdaj za okužbo s tem virusom zdravila ni, v južnem predelu Indije se bojijo okužb širših razsežnosti. Zabeleženi so tudi primeri prenosa virusa iz človeka na človeka.

Zdravje Slovenci, mlajši od 50 let, dovzetni za to okužbo

Prvič na seznamu WHO Kaj je to "Bolezen X", ki lahko uniči človeštvo?

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 07:28 22. Maj 2018.

    problem pa je tu,ker egoističen folk rine tja v to svinarijo,,briga me za take idiote samo potem naj ostanejo tam …

  • 21:33 21. Maj 2018.

    Glede na to kakšni svinarji so uni Gandiji ni nič čudnega??

  • 18:23 21. Maj 2018.

    Jim je zopet iz kakšnega laboratorija "ušel"...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.