Zdravje > Aktualno
867 ogledov

Smrtnonosni virus napada rakave celice

Zika komar Profimedias
Znanstveniki ugotovili, da bi lahko virus Zika tudi reševal ljudi.

Nevarni virus, ki sicer pri dojenčkih lahko povzroči resno poškodbo možganov, bi lahko na drugi strani pomagal odraslim, obolelim za možganskim tumorjem.

Gre za virus "Zika", ki danes predstavlja svetovni zdravstveni preblem, kar pomeni, da ga je treba preprečiti z vsemi sredstvi. Znanstveniki tako pospešeno iščejo zdravil. Sicer virus, ki ga prenašajo komarji, po podatkih svetovne zdravstvene organizacije povzroča mikrocefalijo. Znanstveniki pa ga sedaj povezujejo tudi s prezgodnjim rojstvom, težavami z očmi in drugimi nevrološkimi težavami pri dojenčkih, ki se rodijo materam, okuženim med nosečnostjo. Medtem ko so sprva menili, da virus povzroča težave zgolj v prvem trimesečju, pa na podlagi novih podatkov vse kaže, da je virus nevaren v času celotne nosečnosti. Zika, otrok who svari Zdravje Dramatično opozorilo zaradi virusa zika  

BBC sedaj povzema rezultate nedavne študije na laboratorisjkih miših, ki so jo izvedli ameriški znanstveniki. Študija dokazuje, da je prav virus Zika tisti, ki se je sposoben upreti celicam tumorja v možganih odraslih ljudi. 

Virus namreč te bolne celice prepozna in jih napade, ob tem pa ne poškoduje zdravih celic možgano. Prva aplikacija za človeške teste se pričakuje v prihodnjih 18 mesecih, znanstveniki iz dveh uglednih ameriških univerz pa sedaj poskušajo spremeniti virus in s tem zmanjšati zmožnost, da bi škodil ljudem.

Zika | Avtor: EPA EPA

Obstaja veliko različnih vrst možganskih tumorjev, najpogostejši pa so "glioblastomi", ki so tudi težko ozdravljivi, saj se hitro širijo skozi možgane. Novo spoznanje poraja upanje, da bi bilo novo zdravilo v takšnih primerih vendarle učinkovalo, dodaja BBC.

Strokovnjaki sporočajo, da bi bilo mogoče odpraviti in premagati tumorje možganov z injiciranjem kosti v obolelih možganih v času operacije. Omenjeno študiji so ameriški strokovnjaki objavili v strokovni reviji Journal of Experimental Medicine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.