Zdravje > Aktualno
11 ogledov

Dramatično opozorilo zaradi virusa zika

Zika, otrok Twitter
Nevarni virus zika predstavlja globalno zdravstveno nevarnost, je danes objavila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Na kriznem srečanju so predstavniki organizacije sklenili, da je potreben nujen in usklajen odgovor.

Strokovnjake skrbi, ker se virus širi tako daleč in hitro z uničujočimi posledicami, poroča britanski BBC. Generalna direktorica WHO Margaret Chan je po kriznem sestanku zaradi virusa danes izpostavila, da pomeni zika "izreden dogodek", ki potrebuje usklajen odgovor.

"Razglašam, da pomenijo nedavna obolenja z mikrocefalijo in druge nevrološke abnormalnosti v Latinski Ameriki nevarnost za javno zdravje po vsem svetu," je dejala. Kot prednostno nalogo je izpostavila zaščito nosečnic in njihovih dojenčkov ter nadzor nad komarji, ki prenašajo virus.

Virus zika je doslej najhuje prizadel Brazilijo, ki je na virus opozorila že oktobra lani. Od takrat so zabeležili 270 potrjenih primerov mikrocefalije in skoraj 3500 domnevnih primerov.

Virus se je razširil tudi po drugih državah Srednje in Južne Amerike. V minulih dneh so virus pri turistih, ki so se vrnili iz Latinske Amerike, že odkrili v več evropskih državah, ZDA in Kanadi.

PREBERITE TUDI:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.