Zdravje > Aktualno
62 ogledov

Virus Zika lahko povzroči Guillan-Barrejev sindrom

Zika, otrok Reševalni pas/Twitter
Virus Zika poleg hudih okvar možganov pri novorojenčkih povzroči tudi nevarno nevrološko motnjo pri odraslih, Guillain-Barrejev sindrom, dokazuje znanštvena študija, objavljena v ugledni medicinski reviji The Lancet.

V študiji so znanstveniki preučevali domnevno vlogo Zike pri razvoju Guillain-Barrejevega sindroma ob izbruhu tega virusa v Francoski Polineziji v letih 2013 in 2014, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Študija, pri kateri je sodelovalo okoli 20 znanstvenikov, je po izbruhu Zike v Francoski Polineziji, ki je prizadela kakih 200.000 ljudi, identificirala 42 primerov Guillain-Barrejevega sindroma. Znanstveniki so preiskali vzorce krvi obolelih in pri vseh odkrili sledi zZke.

Kot je poudaril soavtor študije in profesor z Instituta Pasteur v Parizu Arnaud Fontanet, ni nobenega dvoma, da je virus sprožil porast primerov Guillain-Barrejevega sindroma.

Nevrološke težave teden dni po okužbi

Med epidemijo Zike so namreč ugotovili dvajsetkratno povečanje števila primerov tega sindroma. Poleg tega so znanstveniki ugotovili, da so oboleli nevrološke težave v 90 odstotkih razvili okoli teden dni po okužbi z Ziko. "Povezave so tako močne, kot bi bile v primeru trditve, da tobak povzroča pljučnega raka," je po poročanju AFP poudaril Fontanet.

Nobene smrtne žrtve

Dodal je, da se je bolnikom, ki so za sindromom zboleli po okužbi z Ziko, zdravstveno stanje slabšalo hitreje, kot je običajno pri tej bolezni. A ko so bili prek akutne faze bolezni, je bilo njihovo okrevanje običajno boljše, je dodal. Nihče od 42 obolelih ni umrl, a nekateri so še več mesecev potem, ko so zboleli, potrebovali pomoč pri hoji.

Mikrocefalija pri dojenčkih

Virus Zika prenašajo komarji vrste Aedes aegypti, ki se nahajajo v 130 državah. Pojavili pa so se tudi dokazi, da bi lahko okuženi moški virus prenašali spolno.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je virus pred mesecem dni razglasila za nevarnost za javno zdravje po vsem svetu. To je storila, potem ko se je v zadnjih mesecih pojavilo veliko število okužb v Amerikah in ko se je izkazalo, da je virus nevaren za nosečnice oz. plod. Pri novorojencih namreč lahko povzroči mikrocefalijo, prirojeno napako, ki se odraža v neobičajno majhni glavi in možganih.

V Braziliji so doslej zabeležili že 1,5 milijona primerov okužbe z Ziko, na desettisoče pa tudi v sosednjih državah. V Braziliji so obenem prejšnji teden potrdili, da so od oktobra lani zabeležili 583 primerov mikrocefalije pri dojenčkih, kar je štirikrat več od prejšnjih letnih povprečij. Poročali so tudi že o primerih Guillain-Barrejevega sindroma, ki bi ga lahko povzročila Zika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.