Zdravje > Aktualno
61 ogledov

Preprečuje razmnoževanje virusa zika

Zika, otrok Reševalni pas/Twitter
Laboratorijski poskusi so pokazali, da zdravilo proti trakulji preprečuje razmnoževanje virusa zika, so v ponedeljek objavili znanstveniki.

Zdravilo nicolsamide, ki je varno za nosečnice, bi lahko pospešilo zdravljenje okužbe z ziko, so v reviji Nature Medicine objavili znanstveniki z univerze Johns Hopkins.

Kot so zapisali, bodo te ugotovitve pospešile raziskave o virusu zika in vplivale na razvoj zdravljenja te bolezni.

Zadovoljni z rezultati

Ziko prenašajo komarji, a okužiti se je mogoče tudi s spolnimi odnosi in okuženo krvjo. Virus se povezuje s hudimi prirojenimi napakami pri novorojenčkih, kot je mikrocefalija.

Znanstveniki so, da bi našli zdravilo, ki bi bilo učinkovito in bi ga lahko hitro uporabili, pregledali 6000 snovi, ki jih je ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) že odobrila ali jih klinično testirajo.

Znanstveniki so zadovoljni z rezultati poskusov, vendar jih morajo zdaj opraviti še zunaj laboratorija. "Nobenega dokaza še ni, da je nicolsamide učinkovit v telesu," je dejal soavtor raziskave Hongjun Song. Zato bodo potrebni dodatni poskusi na živalih in nato klinični testi na človeku.

Ker gre za dokazano varno zdravilo, bi se lahko drastično skrajšal ta postopek, ki lahko traja desetletje ali celo dlje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarjev 2