Zdravje > Aktualno
36 ogledov

So za virus Zika krivi znanstveniki?

Zika EPA
Raziskovalci so pred tremi leti v Braziliji v okolje spustili genetsko spremenjene komarje. Oxitec: manj komarjev v okolju pomeni tudi manjšo možnost okužb.

Britansko biotehnološko podjetje Oxitec je leta 2012 v Braziliji v okolje poskusno spustilo več milijonov genetsko spremenjenih komarjev, ki brišejo lokalne populacijo. 

Razvili so genetsko spremenjene komarje, imajo vgrajen gen, ki povzroči smrt njihovih potomcev, preden se ti razvijejo v odrasle žuželke. 

zika | Avtor: EPA EPA
Ti komarji za razvoj ličink v odraslo žival potrebujejo antibiotik tetraciklin, ki je v laboratorijih vsakdanja zadeva, ne pa v naravi. Majhen odstotek v izpuščeni populaciji znajde tudi majhen odstotek samic, ki lahko preživijo brez tetraciklina. 

Nekateri znanstveniki so bili že tedaj kritični do tega izpusta komarjev v okolje, pojavile pa so se tudi kritike, da bi ta modifikacija komarjev lahko povzročila sedanji izbruh okužb z virusom. 

Oxitec: Bolezen ustavljamo pri njenem viru

V Oxitecu kritike ostro zavračajo in poudarjajo, da širijo svoje delo v Braziliji, da bi pomagali omejiti širjenje virusa. Direktor družbe Hadyn Parry je trditve označil za "enostavno neresnične". 

"Vse rešitve - insekticidi, pasti in 'sterilni' komarji, se uporabljajo na območjih z visoko pojavnostjo bolezni, da bi ustavili širjenje bolezni pri njenem viru," je poudaril. 

"Manj kot je komarjev, manjše je tveganje bolezni. Naš pristop je dokazano najbolj učinkovit z najmanjšim negativnim vplivom na okolje."

Izredno zasedanje WHO

Na izrednem zasedanju zaradi hitrega širjenja nevarnega viusa se sicer danes sestane Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), kjer bodo ugotavljali, ali predstavlja izbruh virusa nevarnost za javno zdravje po svetu ter pripravil ukrepe in priporožila za prizadete države. 

Direktorica WHO Margaret Chan je izpostavila je pred srečanjem povedala, da je virus zika v preteklosti občasno povzročal blažje bolezni, ki niso bile zaskrbljujoče, medtem ko je danes situacija "dramatično drugačna". Vse več je namreč pokazateljev, da je okužba s tem virusom povezana z boleznijo mikrocefalija pri novorojenčkih okuženih mater ali očetov. 

WHO ocenjuje, da bi se z virusom lahko okužilo med tri do štiri milijone ljudi, razvoj cepiva za virus pa bi lahko trajal celo desetletje. 

Komentarjev 7
  • alibaba 15:42 01.februar 2016.

    Z cepivom bojo počakal,da bo okuženih nekaj sto milijonov ljudi.Šele potem se ga splača prodajat.

  • joza 14:54 01.februar 2016.

    bom kar verjel,da so za marsikaj krivi

  • maresem2 13:06 01.februar 2016.

    Kdo pa drugi, kot znanstveniki... kdo se pa še igra z zakoni narave in jo izziva?!