Zdravje > Aktualno
30 ogledov

Zika: "Trenutno lahko dajemo samo nasvete"

Zika Profimedias
Zika posledica pomanjkljivosti pri nadzoru komarjev in slabe politike načrtovanja družin.

Vse hujša kriza zaradi širjenja virusa zika je rezultat več desetletij slabe politike pri nadzoru populacij komarjev in pomanjkljive politike načrtovanja družine, je ob odprtju letne skupščine Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) izjavila generalna direktorica te organizacije Margaret Chan.

Zika komar | Avtor: Profimedias Profimedias
Chanova je opozorila, da se je zaradi politike, ki je v 70- letih prejšnjega stoletja opustila bolj sistematičen nadzor komarjev, ta virus lahko hitro razširil in ustvaril "pomembno grožnjo zdravju v svetu".

Virus zika naj bi pri nosečnicah povzročal mikrocefalijo pri njihovih otrocih, ki imajo potem manjšo glavo in možgane, s tem pa velike težave v razvoju. Virus lahko povzroči tudi nevarno nevrološko motnjo Guillain-Barrejev sindrom, ki vodi v šibkost mišic rok in nog oziroma v ohromitve. Odkrili so tudi povezavo med ziko in mielitisom, ki povzroča paralizo.

Virus naj bi večinoma prenašali dve vrsti komarjev iz družine aedes, širi pa se lahko tudi s spolnimi stiki.

Zika | Avtor: Profimedias Profimedias
"Zika nam kaže tudi skrajne posledice tega, da nismo dosegli univerzalnega dostopa do izobraževanja na področju spolne vzgoje in načrtovanja družine," je še opozorila Chanova in dodal, da imajo Latinska Amerika in Karibi, ki so bili z virusom zika še posebej prizadeti, "najvišji delež neželenih nosečnosti v svetu".

Virus je zdaj prisoten v 60 državah v svetu, najhuje prizadeta pa je Brazilija, kjer so zabeležili več kot 1,5 milijona okužb. Od začetka izbruha v lanskem letu so zabeležili tudi 1400 primerov mikrocefalije.

Margaret Chan WHO | Avtor: Profimedias Profimedias
"Ker cepivo ne obstaja in ker nimamo zanesljivih in široko dostopnih diagnostičnih testov, da bi lahko zaščitili ženske v rodni dobi, lahko dajemo le nasvete," je opozorila Chanova. "Izogibajte se pikom komarjev, odložite nosečnost, ne potujte na območja, kjer se prenaša okužba," je še dodala generalna direktorica WHO.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.