Zdravje
7112 ogledov

Smrtonosen virus, za katerega ni zdravila

epruveta Shutterstock
Prvič so virus odkrili leta 1998. V zadnjih dneh je začel novi smrtonosen pohod.

V zadnjih dveh tednih je v južni indijski državi Kerala umrlo najmanj pet ljudi, ki so se okužili z virusom Nipah. Oblasti so potrdile še okužbe devetih ljudi, ki so v kritičnem stanju.

Trije člani ene družine so umrli zaradi posledic encefalitisa kot posledice prodora virusa v možgane in miokarditisa, ravno tako posledice virusa. Indijsko zdravstveno ministrstvo je objavilo, da so krvne preiskave potrdile, da gre za virus Nipah.

Takoj so hospitalizirali preostale člane širše družine, s katerimi so bili pokojni v kontaktu, dva od njih sta v bolnišnici že umrla.

Zika komar Zdravje Smrtnonosni virus napada rakave celice

Virus Nipah je ime dobil po malezijski vasi, v kateri so ga leta 1998 prvič odkrili. Epidemija je takrat po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zahtevala 105 življenj. Virus sodi v družino zoonoze, bolezni, ki se na človeka prenašajo z živali. Nipah na človeka prenaša netopir; na človeka lahko virus preide s slino, urinom in preko drugih izločkov.

Simptomi okužbe so podobni gripi. Za zdaj za okužbo s tem virusom zdravila ni, v južnem predelu Indije se bojijo okužb širših razsežnosti. Zabeleženi so tudi primeri prenosa virusa iz človeka na človeka.

ulica Zdravje Slovenci, mlajši od 50 let, dovzetni za to okužbo Zika virus Prvič na seznamu WHO Svet Kaj je to "Bolezen X", ki lahko uniči človeštvo?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • asmas1965 07:28 22.maj 2018.

    problem pa je tu,ker egoističen folk rine tja v to svinarijo,,briga me za take idiote samo potem naj ostanejo tam do smrti in tudi potem ne pa da potem jokcajo po UKC-ju pa po infekcijski ter okužijo še zdravstveno osebje,isto ...prikaži več kot s ošpicami,rine domov v srbijo , ko ve da je nevarno potem pa hitro v ukc.marš nazaj dokler 100 procent ne ozdraviš

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:33 21.maj 2018.

    Glede na to kakšni svinarji so uni Gandiji ni nič čudnega??

  • eosss 18:23 21.maj 2018.

    Jim je zopet iz kakšnega laboratorija "ušel"...