Svinjska mast in oljčno olje enakovredna

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Čeprav se je svinjska mast v naši tradicionalni kuhinji uporablja že stoletja, smo jo kar naenkrat zavrgli, zaradi sodobnega prepričanja, da je nezdrava, da redi.
Oglej si celoten članek

Da je svinjska maščoba po krivici zapostavljena, je prepričan strokovnjak za prehrano, trener, svetovalec in sodelavec Fitnes zveze Slovenije Mario Sambolec, ki pravi, da sta si svinjska mast ter oljčno olje (pod mikroskopom) v marsičem podobna, da sta kot brat in sestra: "Ko hvalimo oljčno olje zaradi ugodnega vpliva na holesterol in zaščite našega srce ožilja pred boleznijo, govorimo o učinkih oleinske maščobne kisline, ki je v podobnem deležu predstavljena tudi v masti," poudarja. 

Spomnimo, kaj so uporabljali naši predniki

Foto: Anže Petkovšek Mario Sambolec Svinjska mast in oljčno olje sta po sestavi popolnoma enaki maščobi, samo da je ena v tekočem, druga pa v trdnem stanju, pravi Sambolec: "Če ju primerjamo, kaj vsebujeta, je razlika le v tem, da svinjska mast, ki je pač živalskega izvora, vsebuje nekoliko več holesterola in malo več nasičenih maščob. Razlika je tudi v tem, da se živalske maščobe strdijo, kar pa je pravzaprav njihova prednost in ne slabost, saj so temperaturno bolj obstojne. Kar pomeni, da ne zažarijo tako hitro. V bistvu so vse živalske maščobe bistveno bolj temperaturno obstojne od ratlinskih (razen kokosove masti), zato so se v tradicionalni kuhinji redno uporabljale, spomnimo se naših prednikov," pravi Sombolec in pri tem doda, da se nekateri nutricionisti z njegovo trditvijo verjetno ne bodo strinjali.

Eno so dejstva, drugo prepričanja 

Foto: Profimedia Maščobe "Eno so dejstva, drugo so prepričanja. Pri hrani se danes na žalost pogovarjamo kakšnega mnenja je kdo; torej jaz sem nutricionist in sem vegan, moja agenda bo, da so živalski viri beljakovin škodljivi, pozročajo raka in tako naprej. Je pa res, da se s temi dejstvi težko zasluži. Težko bom zaslužil, če vam bom prodal svinjsko mast pa dva evra za kilo, ali pa eno super olje sibirske cedre, ki stane 25 evrov za dva decilitra," dodaja Sambolec, ki je ob tem spomni na danes zelo popularno in prvo med dietami, sredozemsko dieto.

Sredozemska dieta je marketinška izpeljanka

"Sredozemska dieta je marketinška izposojenka in ne obstaja kot takšna. Če pogledamo v Sredozemlje, je prava sredozemska dieta bistveno drugačna od te, ki jo postavljamo v ospredje. Orginalna ne vsebuje oljčnega olja, ampak temelji na svinjski masti in veliko več živalskih produktov je bilo v njej, kot to velja za današnjo, v kateri prevladujejo žitarice in sadje."

Sambolec je tako prepričan, da gre pri vsem le za marketinško prilagojene verzijo prave sredozemske diete:" Če pa konkretno pogledate, kako tam jedo, je pa v bistvu vseeno, saj kot že rečeno, sta svinjska mast in oljčno olje po sestavi enaka."

vanda.levstik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

 • ode
  21:28 11. Februar 2017.

  Vsaka maščoba redi, če je zaužiješ več, kot je pokuriš. Maščoba je okusna in izboljša okus drugim jedem. Včasij je ...

 • 21:31 10. Februar 2017.

  Pa pršutek :)

 • 21:29 10. Februar 2017.

  Tudi jaz, lolita... svinjska maščoba oziroma špeh, mi omili migreno, tako da jo namesto v 16 urah prebolim v 2-eh ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.