Zdravje > Fitnes
1857 ogledov

Svinjska mast in oljčno olje enakovredna

Mast Profimedias
Čeprav se je svinjska mast v naši tradicionalni kuhinji uporablja že stoletja, smo jo kar naenkrat zavrgli, zaradi sodobnega prepričanja, da je nezdrava, da redi.

Da je svinjska maščoba po krivici zapostavljena, je prepričan strokovnjak za prehrano, trener, svetovalec in sodelavec Fitnes zveze Slovenije Mario Sambolec, ki pravi, da sta si svinjska mast ter oljčno olje (pod mikroskopom) v marsičem podobna, da sta kot brat in sestra: "Ko hvalimo oljčno olje zaradi ugodnega vpliva na holesterol in zaščite našega srce ožilja pred boleznijo, govorimo o učinkih oleinske maščobne kisline, ki je v podobnem deležu predstavljena tudi v masti," poudarja. 

Spomnimo, kaj so uporabljali naši predniki

Mario Sambolec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Svinjska mast in oljčno olje sta po sestavi popolnoma enaki maščobi, samo da je ena v tekočem, druga pa v trdnem stanju, pravi Sambolec: "Če ju primerjamo, kaj vsebujeta, je razlika le v tem, da svinjska mast, ki je pač živalskega izvora, vsebuje nekoliko več holesterola in malo več nasičenih maščob. Razlika je tudi v tem, da se živalske maščobe strdijo, kar pa je pravzaprav njihova prednost in ne slabost, saj so temperaturno bolj obstojne. Kar pomeni, da ne zažarijo tako hitro. V bistvu so vse živalske maščobe bistveno bolj temperaturno obstojne od ratlinskih (razen kokosove masti), zato so se v tradicionalni kuhinji redno uporabljale, spomnimo se naših prednikov," pravi Sombolec in pri tem doda, da se nekateri nutricionisti z njegovo trditvijo verjetno ne bodo strinjali.

Eno so dejstva, drugo prepričanja 

Maščobe | Avtor: Profimedias Profimedias
"Eno so dejstva, drugo so prepričanja. Pri hrani se danes na žalost pogovarjamo kakšnega mnenja je kdo; torej jaz sem nutricionist in sem vegan, moja agenda bo, da so živalski viri beljakovin škodljivi, pozročajo raka in tako naprej. Je pa res, da se s temi dejstvi težko zasluži. Težko bom zaslužil, če vam bom prodal svinjsko mast pa dva evra za kilo, ali pa eno super olje sibirske cedre, ki stane 25 evrov za dva decilitra," dodaja Sambolec, ki je ob tem spomni na danes zelo popularno in prvo med dietami, sredozemsko dieto.

Sredozemska dieta je marketinška izpeljanka

"Sredozemska dieta je marketinška izposojenka in ne obstaja kot takšna. Če pogledamo v Sredozemlje, je prava sredozemska dieta bistveno drugačna od te, ki jo postavljamo v ospredje. Orginalna ne vsebuje oljčnega olja, ampak temelji na svinjski masti in veliko več živalskih produktov je bilo v njej, kot to velja za današnjo, v kateri prevladujejo žitarice in sadje."

Sambolec je tako prepričan, da gre pri vsem le za marketinško prilagojene verzijo prave sredozemske diete:" Če pa konkretno pogledate, kako tam jedo, je pa v bistvu vseeno, saj kot že rečeno, sta svinjska mast in oljčno olje po sestavi enaka."

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • ode 21:28 11.februar 2017.

    Vsaka maščoba redi, če je zaužiješ več, kot je pokuriš. Maščoba je okusna in izboljša okus drugim jedem. Včasij je bila to "srateška" surovina in je bila strogo odmerjena na osebo, zato ni nikoli nikomur škodila.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 21:31 10.februar 2017.

    Pa pršutek :)

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 21:29 10.februar 2017.

    Tudi jaz, lolita... svinjska maščoba oziroma špeh, mi omili migreno, tako da jo namesto v 16 urah prebolim v 2-eh urah. :)Kar pa se prodaje tiče... a vegan pa ne more promovirat olivnega, repičinega, kokosovega olja in z ...prikaži več njim služit? Ta olja so ponavadi veliko veliko dražja od živalske masti. Med drugim tale nutricionist pojma nima zakaj živalsko (rdeče) meso pri nekaterih lahko povzroča zakisanost - raka. Morda bi bilo pametno da si prebere študijo glede genov o presnavljanju določenih vrst mesa. In nismo vsi enako dovzetni, tistim ki škodi belo meso, jih rdeče meso zdravi ter obratno. :)