Ta vrsta prehrane lahko učinkovito prepreči razvoj pljučnega raka

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Nove ugotovitve temeljijo na analizi podatkov iz raziskav, ki so vključile 1,4 milijona odraslih,
Oglej si celoten članek

Uživanje jogurta in živil, bogatih z vlakninami, je povezano z zmanjšanim tveganjem za razvoj pljučnega raka, so pokazali rezultati nove ameriške študije, objavljene v oddaji JAMA Oncology.

Znanstveniki poudarjajo, da so koristi uživanja hrane in jogurtov, bogatih z vlakninami, in njihovih učinkov na zdravje že ugotovljeni, ko gre za srčno-žilni in prebavni rak, poroča Science Daily.

Ta vrsta prehrane lahko učinkovito prepreči razvoj pljučnega raka

Nove ugotovitve temeljijo na analizi podatkov iz raziskav, ki so vključile 1,4 milijona odraslih iz ZDA ter iz evropskih in azijskih držav. Udeleženci študije so bili razdeljeni v pet skupin, odvisno od količine zaužitih vlaknin in jogurta.

Magazin To so zgodnji kazalci, da ste morda zboleli za rakom

Med tistimi, ki so uživali največ omenjene hrane, so opazili 33 odstotkov manjše tveganje za nastanek pljučnega raka v primerjavi s skupino, ki ni uživala jogurta ali hrane, bogate z vlakninami. "Naša študija zagotavlja močne dokaze v podporo smernicam o prehrani ZDA 2015-2020, ki priporočajo prehrano z veliko vlakninami in jogurtom," je dejal eden od avtorjev raziskave Xiao-Ou Shu, raziskovalec programa za epidemiologijo raka v centru za proučevanje raka Vanderbilt-Ingram v mestu Franklin.  " To inverznost smo opazili med sedanjimi in nekdanjimi kadilci, pa tudi med tistimi, ki nikoli niso kadili in enako med moškimi in ženskami ter osebami različnih okolij," je dodal znanstvenik.

Šokantno Pretresljivi posnetki zdravih pljuč in pljuč kadilca

Shu je pojasnil, da so zdravstvene koristi vlaknin in jogurta odgovorne za prebiotične lastnosti teh živil -prebiotiki so neprebavljive sestavine nekaterih živil, ki spodbujajo rast koristnih mikroorganizmov v črevesju in zagotavljajo zdravo in močno črevesno floro.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • mph
    08:45 8. November 2019.

    In kako so to izvedeli? Tako, da so 1x na 10 let vprašali te ljudi kaj so jedli? :-) Večina …

  • 20:59 7. November 2019.

    Na prvem mestu, pred jogurtom pa tobak.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.