Magazin > Lepota & telo
43870 ogledov

To so zgodnji kazalci, da ste morda zboleli za rakom

srčni napad, bolečina Profimedias
Če opazite katerega od teh znakov, se je dobro posevetovati z osebnim zdravnikom.

Oteženo dihanje
Oteženo dihanje ali pa občutek, da vam zmanjkuje sape, je eden od prvih znakov raka na plučih, poročajo osebe, ki so zbolele za to boleznijo.

Kronični kašelj in bolečina v prsih
Levkemija in rak na pljučih izzovejo simptome, kot so kašelj ali bronhitis. Nekateri bolniki, ki so zboleli za rakom na pljučih, pravijo, da se je bolečina iz prsnega koša selila v ramena in navzdol po rokah. 

Pogoste vročine ali okužbe 
To so lahko znaki levkemije - raka krvnih celic, ki se začne v kostnem mozgu. Levkemija povzroča nenormalno proizvodnjo belih krvnih celic, ki spodkopavajo sposobnost telesa za boj proti okužbam.

Težave s požiranjem
Pogoste težave pri požiranju so najpogosteje povezane z rakom požiralnika ali raka na grlu. Prav tako so lahko včasih eden prvih kazalcev pljučnega raka.

Vnetje bezgavk
Vnetje bezgavk, vozliči v vratu, pod pazduho ali v preponah. Povečane bezgavke kažejo na spremembe limfnega sistema, kar je lahko znak raka v telesu.

Modrice ali krvavitve, ki se ne ustavijo
Ti simptomi ponavadi kažejo na to, da se nekaj neobičajnega dogaja s trombociti in rdečimi krvničkami, kar je lahko znak levkemije. 

Slabost in utrujenost
Nenehne utrujenost in šibkosti je simptom mnogih vrst raka, ki pa so povezani tudi z drugimi simptomi. Če ste nenehno počutite izčrpane brez posebnega razloga, tudi takrat, kadar ste dovolj spali, obiščite zdravnika. 

Napihnjenost
Ženske z diagnozo raka na jajčnikih so pogosto tožile zaradi nepojasnjene napihnjenosti, ki je prišla iznenada in trajala dlje časa, nato pa izginila in se znova pojavila.

Občutek sitosti in izgube apetita 
Tudi to je lahko eden od simptomov raka na jajčnikih. Prav tako so znak za raka na jajčnikih krči v medenici in trebuhu ter vetrovi. Bolečine v trebuhu pa lahko zaradi povečane vranice povzroči tudi levkemija. 

Kri v blatu
Kri v blatu je lahko znak raka na debelem črevesu. Če se vam ta znak ponavlja, čim prej obiščite zdravnika. Znak za tega raka so tudi želočni krči in pogoste bolečine v trebuhu. 

Rdeče, boleče in otekle prsi
Ti simptomi lahko kažejo na raka dojk. Če opazite kakršnekoli nepojasnjene spremembe na prsih, se posvetujte s svojim zdravnikom

Spremenjene prsne bradavice
Bolnice, ki so zbolele za rakom na dojkah, pogosto poročajo tudi o spremenjenem videzu prsnih bradavic, pravijo, da so postale sploščene in obrnjene v eno ali drugo smer. 

Nenavadno močne menstruacije
Ali krvavitve med cikli lahko nakazujejo na raka maternice. Zato je ob izbruhu tovrstnih težav dobro obiskati ginekologa. 

Spremembe na koži
Sploh take, ki ne izginejo, lahko nakazujejo na melanom ali raka trebušne slinavke. 

Spremembe na nohtih
Nepojasnjene spremembe na nohtih so lahko znak več vrst raka. 

Bolečine v predelu hrbta
Lahko so znak za raka na jetrih ali raka na dojkah. 

Komentarjev 5
  • Dušan Jakič 17:32 21.november 2018.

    Top članek, ker pri zdravniku še ni dovolj gužve!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 20:45 29.september 2018.

    Vse te znake imam ampak sem že 5 let pokopan!Nehejte ga srat,5 miljonov variant je,da se ugotovi,da ma človk raka!

  • bojovi 16:53 29.september 2018.

    Jaz imam mogoče 50% napisanih simptomov, pa nimam raka.