Zdravje
2189 ogledov

Inšpektorji nad sporno zdravljenje raka

Gordana Živčec Kalan (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Zasebni zavod nekdanje predsednice Zdravniške zbornice Slovenije v inšpekcijskem pregledu.

Zasebni zavod nekdanje predsednice Zdravniške zbornice Slovenije Gordane Živčec Kalan Master Doctor se je zaradi spornega zdravljenja raka znašel pod drobnogledom zdravstvene inšpekcije in varuha človekovih pravic, poroča današnji Dnevnik. Bolnikom je želela predpisovati latvijska zdravila za raka, ki razburjajo tamkajšnje onkologe.

V zavodu Master Doctor so po poročanju časnika stavili na metodo viroterapije z virusom riga oziroma rigvirjem, ki je odobrena v Latviji, sicer pa je domena nekaterih "alternativnih" klinik po svetu, na primer v Mehiki. Da so zdravljenje z rigvirjem latvijske oblasti priznale in vključile v javno zdravstvo, drži. A je bila po poročanju latvijskih medijev ta poteza deležna kritik vrste strokovnjakov, ki so pogrešali verodostojne dokaze o učinkovitosti.

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. V Sloveniji Zdravje Ste vedeli? To je drugi najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji

Sama je preverjala

Pri varuhu človekovih pravic so po poizvedovanju pri ministrstvu za zdravje po pisanju Dnevnika izvedeli, da ga slovenski zdravstveni svet doslej ni potrdil in da podjetje Živčec Kalanove nima dovoljenja za opravljanje te zdravstvene dejavnosti. Varuh je pri delu omenjenega zasebnega zdravstvenega zavoda zaznal celo kršitev pravice do zdravstvenega varstva, kot jo predvideva slovenska ustava.

Za kritikami na račun zdravljenja z rigvirjem, ki so se pojavljale v Latviji in drugih državah, po mnenju Živčec Kalanove stojijo velike farmacevtske družbe. S tem ne trdi, da so vsi onkologi podkupljeni, je dodala za Dnevnik, meni pa, da s to možnostjo zdravljenja niso dovolj seznanjeni.

Živčec Kalanova je sama v Latviji preverila, kakšne so izkušnje bolnikov in klinična praksa pri zdravljenju z rigvirjem. Kot je zatrdila, zdravljenja ali prometa z zdravilom ne izvaja. Prepričana pa je, da lahko kot specialistka družinske in urgentne medicine predpiše vsako zdravilo iz EU, ki ga pozna sama oziroma ga priporoča klinični specialist, torej tudi zdravilo za raka iz Latvije. Prav tako meni, da imajo v njenem podjetju že ustrezna dovoljenja za tako dejavnost.

Bernardinec V resnici Vizita za živali Mislili so, da ima raka ...

Bolnik lahko kupi zdravilo v Latviji

V Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke so za Dnevnik pojasnili, da je mogoče v Sloveniji pri zdravljenju uporabljati tudi zdravila, ki tu nimajo dovoljenja za promet. To pride med drugim v poštev, če jih je na podlagi zdravniškega recepta bolnik domov pripeljal v osebni prtljagi. Doslej so tako že obravnavali primer recepta za zdravilo rigvir, ki v Sloveniji ni registrirano. "Bolnik, ki se je odločil za takšno terapijo, si je zdravilo sam kupil v Latviji," so pojasnili v agenciji. Živčec Kalanova je pojasnila, da je ta recept očitno napisal drug slovenski zdravnik.

Na zdravstveni inšpekciji še niso rekli zadnje besede. Za stališče o latvijskem pristopu so zaprosili razširjeni strokovni kolegij za onkologijo, torej vrh stroke, ki se v Sloveniji ukvarja z zdravljenjem raka. Postopek še poteka, je za Dnevnik sporočila inšpektorica svetnica Andreja Mojškrc.

Po podatkih ministrstva za zdravje se lahko postojnski Master Doctor ukvarja s splošno zunajbolnišnično dejavnostjo oziroma s splošno in družinsko ter urgentno medicino v specialistični zunajbolnišnični dejavnosti. Dovoljenje so temu zasebnemu zavodu izdali v začetku leta 2016. V primeru viroterapije so zadevo odstopili zdravstvenemu inšpektoratu, so pojasnili na ministrstvu.

epruveta Znanstveniki potrdili Zdravje Ščiti pred nekaterimi oblikami raka

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Marcel Pravnik 12:15 08.maj 2018.

    Ker zanano je do največ škode naredijo človeku prav zadavila (kemoterapija) in psiha. Vedeti je treba , da rak ne nastane od včeraj do danes, ampak raste desetletje, potem pa ga hoćejo odstranit v 3 mesecih, zato ni čudno da ...prikaži več da je večima po pl leta od postavitve diagnoze mrtvih. Tako je bilo tudi v naši družini, verjetno če se ne bi zdravila, bi živela mati še enih pet let, se pravi krepko čez 80 let.

  • Marcel Pravnik 12:10 08.maj 2018.

    Pri zdravljenju "raka" kot ga predpisuje zdravniška doktrina (ko zdravijo posledice namesto vzroka) itak nimaš kaj falit. Statistika pravi, da imaš določen % uspeha da ozdraviš. Pri čemer se šteje, da si ozdravil, če se bolezen po zdravljenju ne pojavi ...prikaži večavi v 3 ali 5-i let (ne vem točno). Skratka tudi, če so pacientom dajali ne vem kakšna cenena zdravila iz Latvije, le ta itak nimajo vpliva oz. lahko pacienti upajo, da so dobili čim manj učinkovita, ker imajo večje možnosti za preživetje.

  • Majazmaja 11:04 08.maj 2018.

    Prvič in zadnjič v življenju sem morala nujno na urgenco - peljala sem sosedo zaradi hude migrene (izgubljala je vid in noro bruhala). Dr. Kalanova je popolnoma podivjala. No ja, norela je že nad pacienti, ki so bili pred nami. ...prikaži več Zdravstveni tehnik se je ugrezal od sramu ... Zdravnica pa taka. Ko sem povedala družinski prijateljici, zdravnici, je rekla, da so aroganca, huda zadirčnost in neverjetna nesramnost pri njej običajen način komunikacije. Ampak da dela tudi takole, si pa nisem mislila ...