Zdravje
5855 ogledov

Ščiti pred nekaterimi oblikami raka

česen Shutterstock
Medicina potrjuje, da gre za eno od najbolj zdravilnih darov narave.

Česen že od nekdaj slovi kot eno izmed najbolj zdravil rastlin. Kako natančno pomaga, strokovnjaki preučujejo že desetletja. V nedavni študiji, ki so jo objavili strokovnjaki univerze Nottingham, je objavljeno, da česen zmanjšuje rizik za nastanek nekaterih oblik raka, kardiovaskularnih bolezni in dijabetesa 2, piše Independent.

Koliko vam bo čese zares pomagal, je odvisno tudi od načina, na katerega ga pripravite, čeprav si tudi glede tega strokovnjaki še niso enotni.

Česen proizvaja številne žveplove spojine, ne glede na to, ali je le narezan, fermentiran v alkoholu ali stisnjen v olje. Te spojine vplivajo na pline, ki se naravno proizvajajo v človeškem telesu.

Pri bolnih ljudeh plinaste signalne molekule spreminjajo obliko, žveplove spojine pomagajo, da v organizmu spet nastopi ravnovesje.

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. V Sloveniji Zdravje Ste vedeli? To je drugi najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji

Medtem ko se še vedno vodijo številne razprave, katera je najboljša oblika priprave česna, so si strokovnjaki enotni, da je česen ena od rastlin, ki ima največjo sposobnost obnavljanja.

"Znotraj področja je ogromno možnosti, da se najdejo načini, kako zmanjšati rizik za nastop nekaterih bolezni in kako izboljšati človekovo zdravje. Na koncu sicer vsa vprašanja vodijo v smeri, kakšno vlogo imajo žveplove spojine v našem metabolizmu," poudarja doktor Peter Rose, avtor zadnje študije in dodaja, da je pred raziskovalci še ogromno dela na tem področju.

Kemoterapija Rak Zdravje Strokovnjaki o tem, koliko v resnici psiha vpliva na raka hrana Francoska raziskava Zdravje Zaradi tovrstne hrane, večje možnosti, da bi zboleli za rakom

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1