Zdravje
4996 ogledov

Kako se zdravniki sami borijo zoper raka

zdravnik
Rak je eden izmed glavnih razlogov umrljivosti na svetu. Čeprav je medicina napredovala, je še vedno veliko rezerv prav na področju preventive.

Vsak posameznik je najprej sam odgovoren za svoje zdravje; kako se učinkoviteje zaščititi pred rakom? Kaj pravijo strokovnjaki?

1. Najprej koža
Dermatolog Joseph Sobanko s Univerze v Pennsylvaniji vsako jutro uporabi zaščitni faktor 30 s cinkom. Naša koža je namreč ta, ki osvaja nagrado za "najverjetnejše obolevanje za rakom", piše Womens's Health.

2. Dober zajtrk
V boju zoper raka pomaga prehrana, bogata z zelenjavo, vlakninami in omega 3 maščobnimi kislinami. Onkolog Philippe Spiess za zajtrk uživa tortoljo z jajci. V ponvi si segreje četrtino skodelice špinače, pomeša jo z enim jajcem in dodatno skodelico beljaka. Pripravek ovije v polnozrnato tortiljo, doda malo sira, tretjino avokada in čajno žličko pekoče omake.

3. Brez plastike
Urologinja June Chan svoje obroke nikoli ne prenaša v plastičnih posodah; te lahko vsebujejo kemikalije, ki povzročajo raka. Solato ali ostale doma pripravljene jedi prenaša v steklenih posodah.

4. Obvezno gibanje
Onkolog Keith McCrae ne glede na svoj naporen delavnik telovadi šest dni v tednu. Rad predvsem kolesari. Nasvetom glede preventive dodaja statistične podatke, ki govorijo, da so ljudje, ki tedensko opravijo dve uri in pol zmerne vadbe, 31-odsottno manj izpostavljeni umrljivosti za rakom v primerjavi s tistimi, ki ne vadijo.

Bernardinec V resnici Vizita za živali Mislili so, da ima raka ...

5. Oreščki
Onkolog Matthew Yurgelun si za malico privošči madeljne, pistacije ali druge oreščke. Obstaja raziskava, ki kaže, da kadilci, ki redno uživajo oreščke, zmanjšajo tveganje za rakom pljuč. Priporočljivo je, da užijete do 24 oreščkov dnevno.

6. Ribe
Urolog Christopher Saigal ne uživa mesa, ribe pač. Njegova tipična večerja je file lososa z rjavim rižem in zelenjavo. Takšen obrok je priporočljiv vsaj dvakrat tedensko. "Svojim pacientom povem, da je takšna in podobna hrana zdrava za srce in priporočljiva v boju zoper raka."

7. Kronični stres
Krivec za nastanek raka je lahko tudi kronični stres. Urolog Nelson Bennet svetuje to vajo: Zaprite vrata, sedite, stišajte telefon. Vdihnite globoko skozi nos, izdihnite skozi usta. Ponovite desekrat. zaprite oči in poslušajte zvoke okrog sebe. Osredotočite se na svoje dihanje. Ne skrbite, če vam misli begajo. Bodite vztrajni in se urite v meditaciji.

8. Zeleni čaj
Onkolog Alan Wan vsako jutro popije skodelico zelenega čaja. Bogat je z antioksidanti in koristen za naše zdravje. Priporoča ga tudi svojim pacientom.

Julian Malankowska Fenomen Zdravje Sam premagal raka
Komentarjev 3
  • Snežinko 19:21 05.avgust 2018.

    Z enim stavkom: TRAPARIJA! Marsikaj LAHKO povzroča raka. Par trapastih primerov: ne bom stopil v hišo, ker se lahko strop podre name in me ubije. Nimam avta, ker se lahko zaletim in umrem. Ne grem v gozd, ker me lahko ...prikaži več piči kača in umrem.... naj nadaljujem?

Sorodne novice