Zdravje > Prehrana
14531 ogledov

Ta vrsta prehrane lahko učinkovito prepreči razvoj pljučnega raka

Rak na pljučih Profimedias
Nove ugotovitve temeljijo na analizi podatkov iz raziskav, ki so vključile 1,4 milijona odraslih,

Uživanje jogurta in živil, bogatih z vlakninami, je povezano z zmanjšanim tveganjem za razvoj pljučnega raka, so pokazali rezultati nove ameriške študije, objavljene v oddaji JAMA Oncology.

Znanstveniki poudarjajo, da so koristi uživanja hrane in jogurtov, bogatih z vlakninami, in njihovih učinkov na zdravje že ugotovljeni, ko gre za srčno-žilni in prebavni rak, poroča Science Daily.

Ta vrsta prehrane lahko učinkovito prepreči razvoj pljučnega raka

Nove ugotovitve temeljijo na analizi podatkov iz raziskav, ki so vključile 1,4 milijona odraslih iz ZDA ter iz evropskih in azijskih držav. Udeleženci študije so bili razdeljeni v pet skupin, odvisno od količine zaužitih vlaknin in jogurta.

srčni napad, bolečina Magazin To so zgodnji kazalci, da ste morda zboleli za rakom

Med tistimi, ki so uživali največ omenjene hrane, so opazili 33 odstotkov manjše tveganje za nastanek pljučnega raka v primerjavi s skupino, ki ni uživala jogurta ali hrane, bogate z vlakninami. "Naša študija zagotavlja močne dokaze v podporo smernicam o prehrani ZDA 2015-2020, ki priporočajo prehrano z veliko vlakninami in jogurtom," je dejal eden od avtorjev raziskave Xiao-Ou Shu, raziskovalec programa za epidemiologijo raka v centru za proučevanje raka Vanderbilt-Ingram v mestu Franklin.  " To inverznost smo opazili med sedanjimi in nekdanjimi kadilci, pa tudi med tistimi, ki nikoli niso kadili in enako med moškimi in ženskami ter osebami različnih okolij," je dodal znanstvenik.

Kajenje Šokantno Zdravje Pretresljivi posnetki zdravih pljuč in pljuč kadilca

Shu je pojasnil, da so zdravstvene koristi vlaknin in jogurta odgovorne za prebiotične lastnosti teh živil -prebiotiki so neprebavljive sestavine nekaterih živil, ki spodbujajo rast koristnih mikroorganizmov v črevesju in zagotavljajo zdravo in močno črevesno floro.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 2
  • mph 08:45 08.november 2019.

    In kako so to izvedeli? Tako, da so 1x na 10 let vprašali te ljudi kaj so jedli? :-) Večina ne ve za prejšnji dan, kaj šele za večletno ali večdesetletno obdobje. Vse te "raziskave", ki temeljijo na navadnih vprašalnikih ...prikaži več so ena totalna traparija, zelo nevarna. Verjamem sicer, da je jogurt (brez sladkorjev seveda in koščkov sadja, ki ni to) zdrav, ampak vse skupaj je naravnost bebavo. Tako še danes zdravniki svetujejo pacientom obilo žitaric, malo maščob, ... kar je grozljiva neumnost.

  • Naklonsky 20:59 07.november 2019.

    Na prvem mestu, pred jogurtom pa tobak.