Teorija: Zato je v Italiji tako velik odstotek umrlih

Foto: Print screen: Worldometers
Foto: Print screen: Worldometers
Ameriški CNN je skušal ugotoviti, zakaj je smrtnost v Italiji veliko večja kot na Kitajskem ali pa v Nemčiji. Hkrati se sprašujejo, ali bodo naslednja velika epidemija s številnimi smrtnimi primeri izbruhnila prav v ZDA.
Oglej si celoten članek

* -Foto: Število smrti v Italiji po dnevih

Koronavirus je izbruhnil v kitajskem Wuhanu, trenutno pa je epicenter okužbe sever Italije, kjer so potrdili že nekaj manj kot 25 primerov okužbe, število mrtvih pa je preseglo številko 1.800. V Italiji za posledicami okužbe s koronavirusom umre več kot sedem odstotkov okuženih, kar je precej več kot v drugih državah. CNN piše, da utegnejo biti ZDA naslednje veliko žarišče s številnimi okuženimi, če se oblasti ne bodo pravilno odzvale.

Foto: Print screen: Worldometers

* Foto: Okužbe v Italiji po dnevih

Po zadnjih podatkih, ki jih navaja CNN, je bilo v Italiji 7,1 odstotka umrlih, ki so se okužili s koronavirusom. To je veliko več, kot je svetovno povprečje, ki je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) 3,4 odstotka. Pri CNN navajajo še druge uradne številke, smrtnost v Španiji je 3,1 odstotka (več kot 5.000 potrjenih primerov), v Nemčiji (po nekaj manj kot 4.000 potrjenih primerih) pa le 0,21 odstotna. V Franciji, še eni državi, kjer je število obolelih veliko je 2,15 odstotna.

Vrtoglave številke Italijanom na pomoč Kitajci, zvečer pristalo letalo

Vprašali so se, zakaj je smrtnost v Italiji tako visoka.

Virus v Italijo prinesli iz Wuhana ali Münchna?

Najprej so se posvetili temu, kak oje virus našel pot v Italijo. BBC navaja, da je na severu Italije močna tekstilna industrija, ki jo vodijo Kitajci. Slednji imajo v lasti več kot 4.000 trgovin. Predvidevajo, da so se iz Kitajske, iz Wuhana, zaposleni vračali v Italijo in prenesli virus že na začetku decembra. Spet drugi verjamejo, da je virus v Italijo prišel iz Nemčije.

Razkritje Italijani razkrili, da je veliko več mrtvih tega spola

Massimo Galli, šef infekcijske klinike Sacco v Milanu, je primerjal virus s tistim, ki so ga januarja zaznali v Nemčiji. Galli je za Reuters povedal, da je virus v Italijo, najverjetneje med 19. in 22. januarjem, prinesla oseba iz Münchna. Ta oseba naj ne bi imela nikakršnih simptomov okužbe.

Foto: Epa Koronavirus v Italiji

Toda to še vedno ne pojasni, zakaj je v Italiji virus ušel izpod nadzora, medtem, ko so ga za zdaj v Nemčiji še uspešno zajezili in kjer je stopnja umrljivosti za posledicami koronavirusa majhna. Do sobote preteklega tedna so v Nemčiji poročali, da je umrlo 0,21 odstotka okuženih. 

Za nameček v Italiji za zdravstvo namenijo kar 9 odstotkov državnega proračuna, piše CNN. WHO je leta 2000 italijanski zdravstveni sistem uvrstil na drugo mesto med vsemi svetovnimi zdravstvenimi sistemi. Sploh bolnišnice na severu Italije uvrščajo med najbolje v Evropi. 

Italijanski zdravnik Italijanski zdravnik: "Na intenzivno zdaj mlajši pacienti"

Italijani so stari, a so tudi Nemci

Ugiba se, da je smrti v Italiji tako veliko, ker ima naša zahodna soseda eno najstarejših populacij v Evropi. 23 odstotkov Italijanov je starih 65 let ali več. Prav starejši naj bi bili najbolj ogroženi zaradi virusa COVID-19. Toda ta teorija je na trhlih nogah, saj je povprečna starost okuženih v Italiji nižja kot v Nemčiji.

Video Video: Italijanski igralec prosi za pomoč, v ozadju posmrtni ostanki njegove sestre

Italijani so strastni kadilci

Nekateri verjamejo, da je smrtnost v Italiji večja, saj so Italijani strastni kadilci, kadilo naj bi 21 odstotkov Italijanov. Toda odstotki kadilcev so še večji v Južni Koreji in na Kitajskem, kjer je smrtnost veliko manjša.

Foto: Profimedia Koronavirus

Epidemiološka krivulja izbruha

Pri CNN so zato razlago za visoko stopnjo smrti v Italiji pripisali epidemiološki krivulji izbruha. Število okuženih in obolelih je v Italiji raslo prehitro. Tako hitro, da je preplavilo njihov, sicer odličen zdravstveni sistem. To je povzročilo nenormalno veliko število smrti.
Italija je poročala o osupljivih 10.000 primerih v zgolj treh tednih. To je zdravstveni sistem potisnilo na rob. Zmanjkovalo je bolniških postelj, respiratorjev in izolacijskih oddelkov. Zdravniki so poročali, da morajo izbirati med tem, komu bodo namenili čas in opremo, da mu poskusijo rešiti življenje, in koga ne. CNN zaključuje, da se lahko podobna zgodi tudi v ameriških mestih, če oblasti ne bodo ukrepale nemudoma in omejile socialne stike med ljudmi.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.