Tri vrste glavobolov, ki jih ne morete ignorirati

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Po oceni strokovnjakov obstaja več kot 360 različnih vrst glavobolov, katerih vzrok je pogosto neznan.
Oglej si celoten članek

Boleč pritisk za očmi, ritmično trkanje v sencih, enostransko razbijanje v čelu so poznani večini ljudi. Po oceni strokovnjakov obstaja več kot 360 različnih vrst glavobolov, katerih vzrok je pogosto neznan.

Če so nekateri glavoboli le prehodni in na srečo hitro pojenjajo, so migrene, napetostni glavoboli in glavoboli v rafalih nekaj povsem drugega in so precej pogosti.  

Migrena

Vsaka tretja ženska vsaj enkrat v svojem življenju doživi napad migrene, za njimi pa redno trpi od 15 do 20 odstotkov ljudi. Ta klasičen enostranski glavobol je pogost med 25. in 45. letom starosti. Bolečina običajno prizadene eno polovico glave, kjer se pojavi utripajoča bolečina. Glavobol spremljajo še slabost in občutljivost na svetlobo, zvok ali dišave, zato bolnika ponavadi onesposobi in spravi v posteljo. Napadi migrene trajajo od treh do štirih dni, sprožilci pa so lahko stres, močna svetloba, glasna glasba in alkohol: "Migrena je vedno nekje v ozadju, vedno je tam,"  je za nemško tiskovno agencijo DPA dejal Guenter Rambach, podpredsednik nemškega združenja za pomoč bolnikom z migreno, ki zase pravi, da mu migreno sprožijo spremembe vremena, močna svetloba in stres.   

Zdravje Hude migrene odpravijo tudi po desetletjih napadov

Poleg izogibanju sprožilcev, pri lajšanju migrene pomaga ustaljen ritem počitka in spanja, ter prehranjevanja, dodaja Charly Gaul iz nemškega združenja za migrene in glavobole. Strokovnjak priporoča tudi redno izvajanje špornih aktivnosti, kot so kolesarjenje, plavanje in hoja.

Tenzijski glavobol

Skoraj petdeset odstotkov vseh glavobolov je napetostnih, pojasnjuje Hartmut Goebel, glavni zdravnik nemške bolnišnice za zdravljenje bolečin. V primerjavi z migrenami je bolečina šibkejša, bolniki jo opisujejo kot stiskanje okoli glave ter napetost v predelu senc, čela, obraza in vratu. Bolečina se lahko pojavi v katerem koli predelu glave in traja od pol ure pa tudi tja do enega tedna:  "Mišice v glavi so še posebej občutljive na bolečino, so napete," je pojasnil nemški strokovnjak..

Tenzijski glavobol se pojavljajo, ko na primer ves dan preživimo pred računalnikom, saj so vrat in ramena predolgo v istem položaju. Pri zdravljenju tenzijskih glavobolov Gaul priporoča olje poprove mete, ki si ga nežno vtremo na sence in tablete proti bolečinam pri katerih pa priporoča previdnost: "Sredstva proti bolečinah se jemlje le v primeru, ko je bolečina  že neznosna," je opozoril.

Za ljudi s kroničnimi tenzijskimi glavoboli, kar pomeni da trajajo več kot 15 dni, velja razmislek o uporabi antidepresivov, ki razbremenijo simptome, še dodajajo strokovnjaki. 

Hortonov (cluster) glavobol

Histaminski, Hortonov glavobol, glavobol v rafalih ali cluster glavobol pomeni eno najhujših bolečin, vendar  na srečo prizadane manj kot odstotek odrasle populacije, najraje moške, večinoma pa se pojavi med 20. in 40. letom starosti: "Nekdaj so ga imenovali samomorilni glavobol," dodaja nemški zdravnik.

6 tipov glavobolov 6 tipov glavobolov

Gre za težek glavobol, ki prizadene eno stran glave in je lokaliziran na območju očesa. Pacienti ga opisujejo "kot bi ti nekdo zaril nož skozo oko".  Napad traja od 15 do 180 minut in se pogosto ponovi večkrat na dan. Pojavljajo se simptomi kot so zamešen nos, utrujene oči in viseče veke. Bolniki se zdravijo s triptani, vrsto zdravil, ki se običajno uporablja za druge vrste hudih glavkomov.  Za ublažitev napada se uporablja tudi vdihavanje 100 odstotni kisik skozi masko. Pri preprečevanju teh glavobolov se bolnikom včasih dajejo kortikosteroidi.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:53 12. September 2017.

    Zelo dobro poznam vse tri vrste glavobola in nobenega ne MOREM ignorirati, ker so enostavno premočni in zelo vplivajo na …

  • 12:05 12. September 2017.

    Doživljala sem tenzijske glavobole in ko sem obiskala zdravnika mi je predpisal apaurine. Kaj bi pa lahko sicer pričakovala? Poklicala …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.