Tudi s pomočjo magnetne resonance: Razlog za ljubezen do tega sovražnika

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zato ne prenehamo jesti, čeprav smo že zdavnaj siti.
Oglej si celoten članek

Živila, ki hkrati vsebujejo veliko maščob in ogljikovih hidratov (hitra hrana) še posebej intenzivno vplivajo na center za nagrajevanje v možganih, kar lahko privede do prenajedanja s hitro hrano, je pokazala najnovejša študija objavljena v ugledni znanstveni reviji Cell Metabolism.

Prenajedanje

Hedonistična hiperfagija je znanstveni izraz, ki opisuje kompulzivno prenajedanje. Ta oblika se lahko pojavi pri skoraj vsakomur, vezana pa je na določeno obdobje posameznikovega življenja. Kronična oblika prenajedanja je ključni dejavnik razvoja debelosti.

Pozor Že en dan prenajedanja lahko ogrozi zdravje

Nekatere študije so potrdile, da se možgani na hitro hrano odzivajo enako kot na drogo.

"Verjetno je že materino mleko tisto, zaradi katerega  telo tako zelo regira na hrano bogato z ogljikovimi hidrati in maščobami. Dejstvo je namreč, da ob tem počuti posebno zadovoljstvo, pomembno za njegovo preživetje," pojasnjuje  Marc Tittgemeyer s kölnske univerze, ki je pri študiji sodelovala z raziskovalci ameriške univerze Yale.

Prvi "krivec" že materino mleko

Foto: Žurnal24 dojenje

Razen materinega materinega mleka, v naravi ni hrane bogate tako z maščobami kot ogljikovimi hidrati, pojasnjujejo znanstveniki.

Nagrada, ki je prispevala k preživetju človeka v njegovi  evoluciji,  ga v današnjem svetu obilja uničuje, je dodal znanstvenik. 

Ekipa strokovnjakov je sicer dokazala, da tako maščoba kot ogljikovi hidrati sprožajo hormon sreče v možganih dopamin, čeprav na različne načine in po različnih poteh. Oba skupaj samo še povečata učinek zadovoljstva in zatreta občutek sitosti. 

Magazin S čipsom ste lahko zasvojeni

"Zato ne prenehamo jesti, čeprav smo že zdavnaj siti,"  je dodal Tittgemeyer.

Za preizkus nagnenj do različnih vrst hrane, so znanstveniki k sodelovanju privabili 40 prostovoljcev. Ti so se z računalnikom borili za nagrado, ki je bila hrana.  

Tekma za hrano

Foto: Cell Metabolism

Hrana, ponujena v računalniški igri, je bila bogata bodisi z maščobami, kot je na primer sir, bodisi je vsebovala veliko ogljikovih hidratov (piškoti), ali pa je vsebovala veliko obojega. Da bi si prislužili določeno hrano, so morali anketiranci tekmovati z računalnikom.

Znanstveniki so ugotovili, da so bili sodelujoči veliko bolj tekmovalni in uspešnejši v igri za hrano, ki je vsebovala oboje. Med igro na računalniku so znanstveniki spremljali še delovanje njihovih možganov, vključno s slikanjem z magnetno resonanco.

Odčitki magnetne resonance so se skladali z rezultati igre - območje možganov, v katerem je bil center za nagrado še posebej aktiven, je spodbudila hrana, polna maščob in ogljikovih hidratov. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:51 2. Julij 2018.

    Google zdaj plačuje mesečno spletno delo na domu od $ 26385 do $ 36271. In sem zaslužil prvi mesec v ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.