Zdravje > Prehrana
2647 ogledov

Tudi s pomočjo magnetne resonance: Razlog za ljubezen do tega sovražnika

Možgani Shutterstock
Zato ne prenehamo jesti, čeprav smo že zdavnaj siti.

Živila, ki hkrati vsebujejo veliko maščob in ogljikovih hidratov (hitra hrana) še posebej intenzivno vplivajo na center za nagrajevanje v možganih, kar lahko privede do prenajedanja s hitro hrano, je pokazala najnovejša študija objavljena v ugledni znanstveni reviji Cell Metabolism.

Prenajedanje

Hedonistična hiperfagija je znanstveni izraz, ki opisuje kompulzivno prenajedanje. Ta oblika se lahko pojavi pri skoraj vsakomur, vezana pa je na določeno obdobje posameznikovega življenja. Kronična oblika prenajedanja je ključni dejavnik razvoja debelosti.

burger, kosilo, hrana, debelost Pozor Zdravje Že en dan prenajedanja lahko ogrozi zdravje

Nekatere študije so potrdile, da se možgani na hitro hrano odzivajo enako kot na drogo.

"Verjetno je že materino mleko tisto, zaradi katerega  telo tako zelo regira na hrano bogato z ogljikovimi hidrati in maščobami. Dejstvo je namreč, da ob tem počuti posebno zadovoljstvo, pomembno za njegovo preživetje," pojasnjuje  Marc Tittgemeyer s kölnske univerze, ki je pri študiji sodelovala z raziskovalci ameriške univerze Yale.

Prvi "krivec" že materino mleko

dojenje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Razen materinega materinega mleka, v naravi ni hrane bogate tako z maščobami kot ogljikovimi hidrati, pojasnjujejo znanstveniki.

Nagrada, ki je prispevala k preživetju človeka v njegovi  evoluciji,  ga v današnjem svetu obilja uničuje, je dodal znanstvenik. 

Ekipa strokovnjakov je sicer dokazala, da tako maščoba kot ogljikovi hidrati sprožajo hormon sreče v možganih dopamin, čeprav na različne načine in po različnih poteh. Oba skupaj samo še povečata učinek zadovoljstva in zatreta občutek sitosti. 

čips Magazin S čipsom ste lahko zasvojeni

"Zato ne prenehamo jesti, čeprav smo že zdavnaj siti,"  je dodal Tittgemeyer.

Za preizkus nagnenj do različnih vrst hrane, so znanstveniki k sodelovanju privabili 40 prostovoljcev. Ti so se z računalnikom borili za nagrado, ki je bila hrana.  

Tekma za hrano

 | Avtor: Cell Metabolism Cell Metabolism

Hrana, ponujena v računalniški igri, je bila bogata bodisi z maščobami, kot je na primer sir, bodisi je vsebovala veliko ogljikovih hidratov (piškoti), ali pa je vsebovala veliko obojega. Da bi si prislužili določeno hrano, so morali anketiranci tekmovati z računalnikom.

Znanstveniki so ugotovili, da so bili sodelujoči veliko bolj tekmovalni in uspešnejši v igri za hrano, ki je vsebovala oboje. Med igro na računalniku so znanstveniki spremljali še delovanje njihovih možganov, vključno s slikanjem z magnetno resonanco.

Odčitki magnetne resonance so se skladali z rezultati igre - območje možganov, v katerem je bil center za nagrado še posebej aktiven, je spodbudila hrana, polna maščob in ogljikovih hidratov. 

 

Komentarjev 1
  • Matilda_Mattner 13:51 02.julij 2018.

    Google zdaj plačuje mesečno spletno delo na domu od $ 26385 do $ 36271. In sem zaslužil prvi mesec v višini 28593 $ in 34602 $ v zadnjem mesecu. Sem redno univerzitetni študent in to delo opravljam le v mojih ...prikaži več delih samo za 14 do 16 ur na teden. Vsakdo lahko dobi to delo zdaj, tako da odprete to spletno mesto v brskalniku in nato sledite navodil0m za branje. ●●●● ❥❥❥ ❥❥❥❥ www.WebJob8.Com