Magazin > Lepota & telo
47 ogledov

S čipsom ste lahko zasvojeni

čips Žurnal24 main
Ko ga enkrat začnete jesti, ne morete nehati. Se vam zdi znano? Da čips lahko povzroči tudi zasvojenost, poročajo ameriški raziskovalci.

Čips in pražen krompirček sta se uvrstila na vrh lestvice živil, ki so kriva za čezmerno telesno težo. V znanstveni reviji PNAS razkrivajo, da se jima je težko upreti zaradi maščob, ki v telesu izzovejo specifične reakcije, pri katerih pride tudi do izločanja endokanabinoida, naravne substance, podobne konoplji.

Vse se začne na jeziku, pravijo raziskovalci. Ta pošilja signale možganom in črevesju, kjer se izločajo endokanabinoidi, ki so glavni krivci za željo po še. Raziskovalci poudarjajo, da so do zdaj to odkrili le pri mastnih prigrizkih, enake povezave pa niso odkrili pri sladkorju.

Odkritja, povezana s čipsom in praženim krompirčkom, bodo zagotovo spodbudila nadaljnje raziskave, saj želijo raziskovalci zdaj preveriti, ali lahko z zaviranjem aktivnosti endokanabinoida preprečimo in zmanjšamo porast novodobnih bolezni, kot so debelost, diabetes in nekatere oblike raka.

Komentarjev 1
  • secufin 12:42 29.september 2011.

    Bedarija! Zasvojenost s čipsem in ostalimi prigrizki povzroča natrijev glutaminat, ki je dokazano zasvojljiv in izredno rakotvoren! Najdemo ga pa skoraj v vsaki predpripravljeni hrani! I to dovoljuje tudi slovensko Ministrstvo za zdravje, čeprav so o tem dobro obveščeni! Ampak € so pa le €! Ali?