V tej prehrani Slovencev je največ vitamina C

Foto: Profimedia
Dejstva in zablode o najbolj znanem vitaminu...
Oglej si celoten članek

Smo v obdobju virusov, kar pomeni, da potrebujemo zadostno količino vitamina C, ki ugodno vpliva na naš imunski sistem in s tem na odpornost našega telesa. 

Deluje zelo široko

Evropska agencija za varnost hrane EFSA ga priporoča, ker pomaga pri delovanju imunskega sistema med intenzivno telesno dejavnostjo in po njej ter pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob. Veliko pripomore tudi pri sproščanju energije pri presnovi in pri delovanju živčnega sistema. Vitamin C prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti  ter pomaga pri obnovi reducirane oblike vitamina E. Povečuje tudi absorbcijo železa.

Najvišji delež vitamina C je imela zelena paprika, in sicer 190 miligramov na sto gramov paprike. Tako je pokazala nedavna laboratorijska predstavitev določanja vitamina C v sadju in zelenjavi na Inštitutu za nutricionistiko.
 

Priporočen dnevni vnos (PDV) vitamina C za odraslega človeka je 80 mg, kar je enostavno doseči z običajno pestro in uravnoteženo prehrano. Kot primer na nacionalnem portalu o hrani in prehrani prehrana.si, takšno količino vitamina C v telo vnesete, če preko dneva pojeste na primer štiri jagode (48 g) in dva cvetova kuhane cvetače (108 g).

  • Najbogatejši vir vitamina C so živila rastlinskega izvora, npr. paprika, jagodičevje in citrusi. Pomemben vir v prehrani predstavlja tudi krompir.
  • Vsebnost vitamina C v živilih se izgublja z toplotno obdelavo, predvsem pa z dolgoročnim shranjevanjem.
  • Večje potrebe po vitaminu C imajo kadilci, fizično bolj aktivne osebe in različni bolniki.

Posebna skupina so kadilci

Odrasli in otroci nad 13 let potrebujejo dnevno najmanj 100 mg vitamina C, nosečnice nekaj več – 110 mg na dan. Posebna skupina so kadilci, ki imajo potrebe po 150 mg vitamina C dnevno. Dnevne potrebe lahko povečajo tudi intenzivna fizična aktivnost, visoka temperatura okolja, infekcije in poškodbe.

V limoni  je med 50 in 60 miligrami vitamina C na 100 gramov, kar je trikrat manj kot v zeleni papriki

Glavni vir vitamina C v prehrani Slovencev je krompir

"Čeprav sicer krompir ne sodi med najboljše vire vitamina C, ga zaradi relativno velikih zaužitih količin uvrščamo med pomembnejše vire tega vitamina v hrani prebivalcev Slovenije; s krompirjem namreč zaužijemo do 20 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina C," navajajo na portalu, kjer opozarjajo, da prepričanje, da ga je največ v limoni  in ostali citrusih, ne drži. Po njihovem ga je precej več v papriki in jagodičevju. 

Vitamin C  proizvajajo mnoge rastline in nekatere živali, kar pa za ljudi ne velja. To pomeni da ga moramo v telo vnesti s hrano. 

Živila, ki vsebujejo največ vitamina C (na 100 g):

  • rumena in zelena paprika 177 - 183 mg 
  • ohrovt 120 mg  
  • brokoli 93 mg  
  • koleraba 62 mg  
  • zelje 42 mg 
  • kivi 105 mg  
  • pomaranče  59 mg 
  • ananas 48 mg 
  • črni ribez 181 mg

Vitamin C Zmagovalka je zelena paprika

Zdravje Skorbut: Bolezen, za katero so nekoč zbolevali mornarji se vrača


 

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.