Zdravje > Aktualno
1485 ogledov

Skorbut: Bolezen, za katero so nekoč zbolevali mornarji se vrača

Vitamin C Profimedias
Zaradi nepravilnega prehranjevanja se je vrnil skorbut.

Skorbut povzroča pomanjkanje vitamina C, bolezen pa je pogosto vodila v smrt. Posebej pogost je bi med mornarji, ki so več mesecev potovali, pri čemer niso imeli dostopa do svežega sadja in zelenjave.

Bolezen je bila v razvitih državah dolgo časa neznanka, strokovnjaki pa zdaj ugotavljajo, da se je skorbut znova pojavil tudi v Veliki Britaniji in Španiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jenny Gunton iz centra za raziskavo diabetesa, debelosti in endokrinologije na inštitutu Westmead v Sydneyju meni, da se je skorbut v Avstraliji pojavil zaradi slabih prehranjevalnih navad. Bolezen je odkrila po tem, ko so se pacientom pojavile rane, ki jih dolgo niso mogli ozdraviti.

Pomanjkanje vitamina C | Avtor: Profimedias Profimedias
"Ko sem jih vprašala, kako se prehranjujejo, sem ugotovila, da ena oseba ni jedla veliko sadja in zelenjave ali pa je sploh ni, preostali pa so jedli veliko zelenjave, ki so jo enostavno prekuhali in s tem uničili vitamin C," pravi Guntonova.

Ko jim je predlagala, naj vsak dan zaužijejo eno tableto vitamina C, so se rane hitro pozdravile. "Človeška telesa ne morejo sintetizirati vitamina C, zato moramo jesti hrano, ki ga vsebuje," opozarja.

Pomanjkanje vitamina C lahko vodi v okrnjen nastanek kolagena in veznega tkiva, kar povzroča modrice, okrvavljene dlesni, bolečine v sklepih in težave z celjenjem ran.

Najboljša hrana v boju proti skorbutu so pomaranče, jagode, brokoli, kivi, grenivke in podobno, vendar prekuhavanje uniči glavna hranila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.