Zdravje > Prehrana
2011 ogledov

Zmagovalka je zelena paprika

paprika, paprike Žurnal24 main
Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije bi morali dnevno zaužiti vsaj 400 gramov sadja in zelenjave. Raziskava Inštituta za nutricionistiko iz oktobra 2014 pa je znova pokazala, da ju približno polovica Slovencev sploh ne uživa vsak dan.

Najvišji delež vitamina C je imela zelena paprika, in sicer 190 miligramov na sto gramov paprike. Tako je pokazala današnja laboratorijska predstavitev določanja vitamina C v sadju in zelenjavi na Inštitutu za nutricionistiko.

Enako visoko vsebnost vitamina C ima po njihovih podatkih tudi ribez, rdeča paprika ga ima 150 miligramov, kivi od 90 do 100, agrumi, kislo zelje in granatno jabolko od 40 do 60, jabolko okrog 40, paradižnik pa od 20 do 30 miligramov.

Zaskrbljujoči podatki

Po zadnji raziskavi Inštituta je uživanje sadja in zelenjave Slovencev zaskrbljujoče. “Medtem, ko naj bi ju po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije dnevno zaužili vsaj 400 gramov, je raziskava Inštituta za nutricionistiko iz oktobra 2014 znova pokazala, da ju približno polovica Slovencev sploh ne uživa vsak dan,” opozarja Igor Pravst z inštituta. Dodaja, da je v zadnjih desetih letih opazen tudi trend upadanja uživanja, še posebej zelenjave.

Pri tem pravi, da sta tako sadje kot zelenjava odlična vira prehranske vlaknine, vitaminov, mineralov in drugih bioaktivnih snovi, zaradi česar sta tako zdrava. Z današnjo predstavitvijo o vsebnosti vitamina C so želeli med drugim pokazati, da imamo številni zmotna prepričanja o pozitivnih učinkih zelenjave in da lahko ta pogosto prekosi sadje. Pravst pa opozarja, da je vitamin C le en del pozitivnih snovi, ki ju vsebujeta sadje in zelenjava. Tudi če ima paradižnik veliko manj C vitamina kot paprika, ima pa zato veliko koristnega likopena.

Vsaj 5 porcij 

Ker ljudje v številnih državah pojemo premalo sadja in zelenjave, so države začele z različnimi načini promocije, izmed katerih nam je v Sloveniji najbolj poznana evropska iniciativa 5 na dan. Ta se je že pred več kot desetletjem začela v Veliki Britaniji. “V okviru akcije se priporoča, da bi dnevno zaužili vsaj 5 porcij različnega sadja in zelenjave,” pojasnjuje Pravst in dodaja, naj bodo sadeži in zelenjava različne barve. “Različne barve pa zato, ker različno obarvano sadje in zelenjava vsebujeta različne hranilne snovi,” pravi.

Oranžno obravnav živila, kot so korenje, buča, mango ali kaki, vsebujejo različne karotenoide, tudi beta-karoten, iz katerega se v telesu tvori vitamin A, dobro znan po svoji vlogi pri ohranjanju vida in drugih funkcij. Med karotenoide sodi tudi rdeče barvilo likopen, ki je značilen za paradižnik. Zeleni ohrovt je denimo bogat vir vitamina K, grozdje in jagodičevje vsebuje različne antocianine, ki jih zaradi njihove varovalne vloge pred oksidacijo uvrščamo med antioksidante.

K akciji pet na dan se je v Sloveniji leta 2002 pridružil Mercator s svojo blagovno znamko 5 na dan, s čimer kupcem priporoča uživanje vsaj treh različnih enot zelenjave in dveh enot sadja dnevno. “Potrošnikom s tem želimo ponuditi neko širino o pomenu barv, o tem da je treba uživati raznovrstno sadje in zelenjavo. Hkrati za to ponujamo ugodne cene,” pravi vodja projekta 5 na dan Manuela Ela Piškur. V akcijah pod blagovno znamko 5 na dan lahko kupimo tri ali več pakiranj sezonskega sadja in zelenjave za pol cene.   

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.