Vseslovenska raziskava: 39 jih ni imelo pojma, da so okuženi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Raziskava je pokazala, da je 41 od 1368 testiranih prebolelo koronavirus.
Oglej si celoten članek

Danes bodo na tiskovni konferenci predstavili rezultate vseslovenske raziskave o razširjenosti bolezni covid-19, v kateri je od 3000 pozvanih sodelovalo 1368 ljudi. 

"Slovenska populacija je še slabo prekužena in nas vse hudo še čaka," je včeraj zvečer za Odmeve dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. "Zato se moramo za morebitni drugi val dobro pripraviti." 

Svet Znanstveniki: To je razlog za tak potek epidemije na Balkanu

Koronavirus v SLO Petrovec: "Nekateri so izrazili strah zaradi bolečega postopka"

Raziskava je pokazala, da je 41 ljudi prebolelo koronavirus. "Nobeden od teh, z izjemo dveh, ki sta bolezen prebolela, ni kazal nobenih znakov, nihče ni sumil, da je prebolel ali da je bil, če uporabim ta termin, oplažen od covida-19," je dejal Kacin 

Več bo znanega danes, Po do zdaj znanih podatkih se je glede na rezultate raziskave z novim koronavirusom okužil vsak 30. prebivalec Slovenije. Prekuženost naj bi bila med 2 in 4 odstotki. 

Slabo smo prekuženi, virus se lahko ponovno širi

Kot je za Televizijo Slovenija povedala dr. Mateja Logar z infekcijske klinike v Ljubljani, to pomeni, da se bo lahko virus ponovno širil, če se bo pojavil v populaciji.

Strokovnjak Miroslav Petrovec pojasnjuje, zakaj pride do težkega poteka

Foto: Profimedia Covid-19

Svet Opozorila pred drugim in tretjim valom okužb

Koronavirus v SLO Petrovec pojasnjuje podrobnosti raziskave: Na terenu bo deset ekip

Direktor NIJZ Milan Krek je za Odmeve dejal, da je novica o nizki prekuženosti za nekatere dobra, za druge slaba. Dobra je zato, ker kaže na dobro obvladovanje epidemije v Sloveniji. 

Krek: Če bo cepivo jeseni, smo rešeni

Opozoril je na možnost drugega vala, saj je virus še vedno v populaciji. Po njegovih besedah bo eden od ukrepov, ki sledijo tudi bistveno večje število opravljenih testiranj. Seveda pa je do jeseni še kar nekaj časa. "Treba je vedeti, da bomo veliko delali na odkritju cepiva. Če cepivo pride jeseni, smo rešeni," je dejal Krek.

Slovenija Bogatajeva: Glede števila otrok v vrtcih vse odvisno od NIJZ

Koronavirus Miroslav Petrovec pojasnjuje najnovejša dognanja o koronavirusu

Z rezultati se je dva dni nazaj že seznanila strokovna skupina na ministrstvu za zdravje, včeraj naj bi to storila vlada, danes pa bodo po napovedih rezultate raziskave predstavili javnosti.

 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.