Slovenija
2952 ogledov

Bogatajeva: Glede števila otrok v vrtcih vse odvisno od NIJZ

Vrtec
Na sestanku o postopnem odpiranju vrtcev in šol so se največ pogovarjali o številu otrok, ki bi jih lahko sprejeli v vrtec.

Na ministrstvu za izobraževanje te dni potekajo sestanki o postopnem odpiranju vrtcev in šol. Končnih številk glede tega, koliko otrok bi lahko sprejeli v vrtec, po besedah Janje Bogataj iz skupnosti vrtcev, še ni. "Vse je odvisno od ocene NIJZ, ki bo podana predvidoma v sredo," je povedala Bogatajeva. Konkretnih številk o tem, koliko otrok bi bilo v vrtcih oziroma v oddelkih, še ni, ker na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) še preučujejo vse možnosti.

Kot je znano, sta v vrtcu dve starostni skupini otrok. V prvi so otroci od enega do treh let, v drugem pa od treh do šest let, pri čemer so za vsako skupino določeni tako prostorski kot številčni normativi. Ravno o tem so se pogovarjali danes.

"Sprva je bila številka dokaj nizka, in sicer, da bi bilo v oddelku v vrtcu ob ponovnem odprtju največ šest otrok. A ko bo narasla potreba po sproščanju mest v vrtcu, bo verjetno vsako dodatno mesto nekaj pomenilo," je povedala.

V skupnosti vrtcev so prav zato predlagali, da bi bilo najvišje število otrok v oddelku za kakšnega otroka višje ter da bi bila narejenega razlika med prvim in drugim starostnim obdobjem. "Tak je bil tudi predlog ministrstva, bomo pa videli, kakšna bo ocena NIJZ. Pripravili naj bi jo v sredo," je dejala. V sredo naj bi se namreč znova sestali preko videokonference.

Vrtec | Avtor: Profimedia Profimedia

Bogatajeva sicer predvideva, da bodo tovrstni sestanki na ministrstvu potekali vse do konca tedna, dokler zadeve ne bodo toliko dorečene, da bo lahko konkretna in jasna informacija poslana ravnateljem, da bodo lahko pripravili organizacijo dela v vrtcu.

"Mi odgovore glede števila otrok pričakujemo v sredo, ker če nimamo konkretnih odgovorov glede števila otrok, se zelo težko pogovarjamo o nadaljnji organizaciji. Na število otrok sta namreč vezana število zaposlenih in zagon celotnega sistema vrtca," je zaključila Bogatajeva.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je sicer ravnatelje vrtcev in šol danes tudi uradno seznanilo s časovnico, po kateri bo potekalo postopno odpiranje vzgojno-izobraževalnih ustanov. Tudi po njej velja, da predvidoma 18. maja odpiramo vrtce in šole za učence prvega triletja, medtem ko se učenci devetih razredov v šolo predvidoma vračajo 25. maja.

Vrtec Koronavirus Slovenija "Kako naj bo delo vzgojiteljice varno, če ji otrok kiha v obraz"

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.