Slovenija
4829 ogledov

"Kako naj bo delo vzgojiteljice varno, če ji otrok kiha v obraz"

Vrtec
Sindikati opozarjajo, da je obnovitev delovanja vrtcev in šol je sprejemljiva le, ko bo stroka ugotovila, da epidemija ne ogroža zdravja nikogar.

Zaposlene v vrtcih in šolah skrbi, ali bo njihovo delo po odprtju vzgojno-izobraževalnih ustanov varno. "Glede na to, da je stik vzgojitelja in otroka primerljiv z zobozdravniki oz. je še bolj na udaru, ko mu otrok sedi na kolenih in kašlja ter kiha v obraz, ne vem, kako je takšno delo varno," se sprašuje bralka. 

Stroka naj prej zagotovi, da je varno za vse

Pred preuranjenim odpiranjem šol svarijo tudi v sindikatu šolnikov. "Želimo si, da bi vzgojno-izobraževalne ustanove čim prej spet normalno delovale, a je obnovitev delovanja vrtcev, šol, dijaških domov in fakultet  sprejemljiva le, ko bo stroka zagotovila, da je to varno za vse, da epidemija ne ogroža zdravja nikogar, ki sodeluje v vzgojno-izobraževalnih procesih," poudarjajo pri Svizu. "Menimo, da bomo delo laže, učinkoviteje in varneje obnovili, če bomo pri tem upoštevali načelo postopnosti. Hkrati morajo biti ti procesi usklajeni s procesi vračanja staršev na delovna mesta."

hrvaška, kornavirus Svet Hrvati odločili, kdaj odpirajo vrtce in šole

Poudarjajo, da želijo sodelovati pri oblikovanju protokolov za obnovitev delovanja vzgojno-izobraževalnih ustanov. "Vztrajali bomo, da bodo navodila o varnosti in zaščitnih sredstvih, ki bodo dogovorjena za posamezne ravni vzgoje in izobraževanja, pravočasna, jasna in enoznačna," sporočajo iz Sviza. "V navodilih morajo biti prav tako opredeljene rizične skupine med zaposlenimi in udeleženci vzgojno-izobraževalnih procesov ter tudi raven njihove zaščite."

"Datum mora biti sporočen pravočasno"

Dodajajo, da mora biti pred datumom, ko se bo delovanje vrtcev, šol, dijaških domov in fakultet obnovilo, zagotovljenega dovolj časa, da se bomo zaposleni lahko ustrezno pripravili in dogovorili o načinu izvajanja protokolov ter o oblikah dela, ki bodo pred tem dogovorjene.

"Za vse dogovorjene zaščitne ukrepe in opremo morajo pravočasno poskrbeti država in lokalne skupnosti," so še zapisali pri sindikatu.

Vlada odgovora še nima

Vlada odgovorov na vprašanje, kdaj in na kakšen način se bodo šole odprle, še nima. "Pristojno ministrstvo mora najprej pripraviti morebitne modele uresničevanja odločitve, da se ponovno zažene delo vrtcev, šol, srednjih šol in fakultet," je na današnji tiskovni konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. "Spremljamo, kaj se dogaja po svetu, ponekod sindikati učiteljev temu ostro temu nasprotujejo. Zjutraj sem prebral depešo, ki govori, da se je Romunija odločila, da do poletja v letošnjem šolskem letu ne bo pouka."

Učilnica | Avtor: Profimedias Profimedias

Učenci v šoli Koronavirus Slovenija Vladni govorec izdal nekaj podrobnosti, kako bi lahko izgledalo odprtje šol

Gotovo je po besedah Kacina zdaj le to, da matura v Sloveniji bo. "Razmišlja se o načinu in pogojih, kako bi se maturantom omogočilo, da pred maturo pripravijo še nekaj priprav," je dejal Kacin. "Ali se bo to dogajalo online ali tudi v šolah, pod kakšnimi pogoji, koliko bo bivanja v šolah, to so še vprašanja, na katera mora odgovoriti pristojno ministrstvo."

Včeraj smo poročali, da v strokovni skupini na ministrstvu za zdravje razmišljajo o dveh opcijah - bodisi o tej, po kateri bi se šole odprle že maja, bodisi šele septembra. A pri slednji je, kot pravi Miroslav Petrovec, vodja Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo pri ljubljanski medicinski skupini in tudi član strokovne skupine pri MZ, težava v tem, da bi odprte šol v tem primeru nastopilo pred morebitnim novim valom epidemije covid-19. 

Učilnica Sproščanje ukrepov Zdravje Dve možnosti glede datuma odpiranja šol

Kacin je včeraj poudaril tudi, da bo datum odpiranja šol odvisen tudi od raziskave o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji. Napovedal je, da možnosti, da bi se šole odprle pred 11. majem praktično ni. Na vprašanje, ali bi šole lahko odprli že po praznikih pa je bil jasen: "Če mene vprašate, vam odgovorim 'ne'," je dejal Kacin. "Če bi do tega prišlo, bi morali pravočasno obvestiti starše, učitelje. Treba bi bilo reorganizirati pouk. Razdeliti bi bilo potrebno učence po razredih na manjše skupine, če govorimo o pouku fizično v šolskih objektih. Treba bi bilo sprejeti odločitev, koliko pouka bi potekalo v šolskih objektih in koliko bi ga še naprej potekalo online. Po zdravi logiki bi rekli, da se to preprosto ne more zgoditi."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Petea 15:41 29.april 2020.

    To je pa isto kot, če bi medicinska sestra vprašala ali je varno, če ima pacient vročino. Otroci prebolevajo v predšolskem obdobju veliko različnih viroz in ne vem zakaj bi bilo zdaj kaj drugače. Potem naj pometa ceste. Seveda večini ...prikaži več vzgojiteljicam ugaja, nič delat pa lepo najmanj 80% vlečt od države. Pa še to, nekatere vzojiteljice so obsedene s tem, da otrokom 5x na dan izmerijo temperaturo samo, da lahko pokličejo starše, da pridejo po otroka pa imajo malo manj dela.

  • supreme 15:38 29.april 2020.

    1001 razlog zakaj NE nazaj na šiht ..... prav fajn jim je doma in bit na 100% plače....mršššš

  • Decko 15:05 29.april 2020.

    Ado zdej ji pa niso? Ta korona je sam blamaza vlade ,da lahk lazje manipulira ze z tko naivnim ljudmi