Slovenija
36755 ogledov

Vladni govorec izdal nekaj podrobnosti, kako bi lahko izgledalo odprtje šol

Učenci v šoli Profimedias
Bodo razrede delili v manjše skupine?

Vlada razmišlja o tem, da bi se aktivirali vrtci in šole, a časovnega okvirja še ni postavila. "Počakali bomo na izkušnje drugih držav," je na današnji tiskovni konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Upoštevali bodo tudi rezultate raziskave o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji, ki jo vodi Miroslav Petrovec z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo pri Medicinski fakulteti. V raziskavi namreč vzorčijo tudi otroke, zato bodo izvedeli tudi, koliko otrok je bilo okuženih z virusom. 

hrvaška, kornavirus Svet Hrvati odločili, kdaj odpirajo vrtce in šole
Osnovna šola Sproščanje ukrepov Slovenija Kacin namignil, kdaj se bodo lahko šolarji vrnili v šolske klopi

Bodo razrede delili?

Kacin je poudaril, da 11. maj ni v nobenem scenariju nek določen datum in nima vpliva na maturo. Na vprašanje, ali bi šole lahko odprli že po praznikih pa je bil jasen: "Če mene vprašate, vam odgovorim 'ne'," je dejal Kacin. "Če bi do tega prišlo, bi morali pravočasno obvestiti starše, učitelje. Treba bi bilo reorganizirati pouk. Razdeliti bi bilo potrebno učence po razredih na manjše skupine, če govorimo o pouku fizično v šolskih objektih. Treba bi bilo sprejeti odločitev, koliko pouka bi potekalo v šolskih objektih in koliko bi ga še naprej potekalo online. Po zdravi logiki bi rekli, da se to preprosto ne more zgoditi."

Dva scenarija

Miroslav Petrovec je sicer odpiranje šol omenil tudi v današnjem intervjuju na Necenzurirano.si, kjer je povedal, da v strokovni skupini na ministrstvu za zdravje, v kateri sodelujejo, razmišljajo o dveh možnih scenarijih - ali bi se šole odprle sredi maja ali šele septembra. 

Dijaki Slovenija Kdaj se otroci vračajo v šole in vrtce? Tako odgovarja ministrica!

Pri odpiranju šol septembra obstaja nevarnost, da bo to ravno pred naslednjo sezono virusov in potencialno novim valom covid-19 v hladnem vremenu. "Z odprtjem v maju bi videli, kje smo in se morda z malo več izkušnjami bolje pripravili na prihodnjo zimo," pravi Petrovec in poudarja, da so otroci najbolj ranljiva skupina, saj je v šolah in vrtcih najtežje vzdrževati socialno distanco in ukrepe higiene, ki so pogoj za ustavljanje epidemije.

Učilnica Sproščanje ukrepov Zdravje Dve možnosti glede datuma odpiranja šol

Tudi ministrica za šolstvo Simona Kustec v današnji izjavi odprtja ni potrdila. "Zdravstvena ocena stanja je tista, ki ji sledimo dnevno in ji bomo morali tudi pri končni odločitvi. Budno spremljamo tudi učinke in posledice vračanja v šole v nekaterih evropskih državah, kjer so se za to odločili," je povedala po navedbah STA. Potrdila pa je, da pogovori potekajo tudi okoli datuma 11. maj, ki se omenja v javnosti.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Skipi 23:05 28.april 2020.

    Vladni govorec?.....mislite Šupćino

  • Ender3 16:47 28.april 2020.

    Tega vladnega govorca se izplača bolj v zobe pogledat. Imate kaj videti !