Slovenija
40009 ogledov

Kacin povedal, kdaj bo pravi trenutek za dokončne odločitve

Jelko Kacin Anže Petkovšek
Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je povedal, kdaj bi lahko vlada sporočila pomembno novico.

"Okrog 12. maja bo verjetno pravi trenutek za dokončne odločitve, da sprostimo na res odmeven in pomemben način. Zdaj pa je trenutek, ko moramo realno ocenjevati," je za Dnevnik TV Slovenija povedal Jelko Kacin. Pomembno bo k tej odločitvi pripomogla vseslovenska raziskava, ki bo dala podatke tudi o tem, koliko je bila okužba z novim koronavirusom prisotna med otroki. "Ta informacija je pomembna za to, ali se otroci lahko vrnejo v vrtce in šole."

Poudaril je, da se že 4. maja sprošča cela vrsta aktivnosti. Od 4. maja bodo namreč lahko odprti frizerski, kozmetični in masažni saloni, spet se bo lahko izvajala fizioterapija in cela vrsta dejavnosti, ki jih do tega trenutka ni bilo. "Če bo to teklo brez zapletov, je to argument več, da se priporočil in zahtev držimo, da bomo tudi v naslednji fazi ravnali odgovorno do sebe, drugih in družbe," je dejal Kacin. 

Vlada bo poleg rezultatov vseslovenske raziskave upoštevala tudi druge matematične modele. "Če bodo ti ugodni, bo vlada to upoštevala in bodo ukrepi lahko sproščeni," je še dodal v pogovoru za Dnevnik TV Slovenija. "Brisanje otrok in ugotavljanje, ali je bil covid-19 že prisoten v otroški populaciji, je pomemben del raziskave."  

Covid-19 Vseslovenska raziskava Slovenija Odkrili primer, ki ga prej niso zaznali

V okviru vseslovenske raziskave so med vzorci odkrili prvi na novo odkriti aktivni primer okužbe z novim koronavirusom. Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je sporočil, da gre za vzorec preiskovanca iz Severovzhodne Slovenije. Vzorec so odvzeli v petek. Prve analize so pokazale, da je okužba pri preiskovancu v izzvenevanju.

V Sloveniji je po dosedanjih podatkih, ki vključujejo tudi soboto, potrjenih 1396 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je 82 obolelih za covidom-19.

Covid-19: UKC Maribor Novi podatki Slovenija Ena zelo dobra in dve slabi novici o covid-19

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Boomy 14:25 28.april 2020.

    So res dovoljene masaže, kot piše v članku? Lahko to kdo potrdi? Fizioterapija in masaže se prav tako odpirajo 4.5.2020?

  • kapibara1 06:45 27.april 2020.

    Naj bode 14 odprto ( mam R.D. ), da peljem familjo na ribe v Besnico..

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 06:39 27.april 2020.

    žurnal je že skapiral, da takoj ko objavijo kacinovo sliko, bodo ekstremni levičarji cel dan obiskovali portal in komentirali. čestitam.