Zaradi te spremembe lahko zahtevate, da vam denar vrnejo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V tem primeru vam morajo vrniti denar, a še ne vedo, kako.
Oglej si celoten članek

"Z mamo sva se cepili takoj, ko se je cepljenje proti sezonski gripi začelo, vendar sva obe, kakor tudi množica preostalih v čakalnici, morali cepivo plačati, čeprav sva upravičeni do brezplačnega cepljenja," je povedala bralka iz Maribora. "Moja mama je starejša od 65 let, jaz pa sem bolnik s kronično imunsko boleznijo."

Rizične skupine, to so starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo in nosečnice, se lahko cepijo brezplačno, a najprej je veljalo, da le pri osebnem zdravniku, medtem ko je bilo potrebno cepljenje v ambulantah NIJZ plačati. 

Zdravje Ministrstvo za zdravje uvaja spremembo, izkoristite jo

Ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Aleš Šabeder, je novembra spremenilo pravilnik, ki ureja pravico do cepljenja proti gripi ter postopek njenega uresničevanja v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, tako, da je cepljenje brezplačno, ne glede na to, kje se cepljenje izvede. "Priporočljivo cepljenje proti gripi, ki se financira iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja, izvajajo izbrani osebni zdravniki, drugi zdravniki na primarni ravni zdravstvene dejavnosti in območne enote NIJZ," je zapirano v Pravilniku o določitvi Programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2019.

Foto: profimedia Cepljenje

Spet sezona smrti? Resno opozorilo strokovnjakov glede gripe

Za to so se odločili zaradi povečanega zanimanja za cepljenje pri skupinah z večjim tveganjem za težji potek bolezni in zato, da bi do brezplačnega cepljenja prišli tudi tisti, katerih izbrani osebni zdravnik ne izvaja cepljenja ali pa tisti, ki nimajo opredeljenega osebnega zdravnika.

Povračilo stroškov tam, kjer ste se cepili

Skladno s tem je Ministrstvo za zdravje včeraj posredovalo javnosti tudi pojasnilo glede povračila stroškov cepljenj, ki se izvajajo od 1. novembra 2019 dalje. Tistim, ki so bili cepljeni v zdravstvenih domovih pred spremembo pravilnika in sodijo v skupine z povišanim tveganjem svetujejo, da se za povrnitev stroškov obrnejo na izvajalca cepljenja. "Glede morebitnega povračil stroškov cepljenja, ki so ga ljudje opravili v območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje," poudarjajo pri MZ, "pa lahko zaprosijo na območnih enotah NIJZ. Torej tam, kjer so se cepili."

Cepljenje Zaradi novosti že zmanjkuje cepiva

A bralko, ki se je obrnila na nas, je zdravstveno osebje v ambulanti NIJZ napotilo na ZZZS na Sodno ulico v Mariboru, češ, da ji bodo tam povrnili stroške. "Od tega je že več kot 14 dni in nihče mi ne zna pojasniti, kako bo z vračilom denarja," je povedala bralka. "Obrnila sem se tudi na MZ, a mi sploh niso odgovorili."

"Le peščica je koristila zastonj cepivo. Žalostno, da nismo vsi zavarovanci enako obravnavani, ker se ZZZS in ministrstvo nista mogla med seboj dogovoriti, preden se je sezona cepljenja začela."

bralka iz Maribora

Na NIJZ pojasnjujejo, da so bili neuradno obveščeni, da bodo na Ministrstvu za zdravje izvajalce cepljenja seznanili glede obračuna za povračilo stroškov cepljenja tistim, ki so se samoplačniško cepili proti gripi, vendar imajo v letošnjem letu pravico do brezplačnega cepljenja iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Foto: Anže Petkovšek Gripa

"Nacionalni inštitut za javno zdravje pred spremembo Pravilnika o določitvi Programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2019 ni imel pravne osnove za cepljenje omenjenih oseb na stroške Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije," razlagajo pri NIJZ. "Iz tega izhaja vprašanje pravnih podlag za povračilo sredstev cepljenja proti gripi, ki je bilo izvedeno pred spremembo Pravilnika."

Dodajajo, da bodo na NIJZ po prejemu uradne informacije natančno preučili možnosti za povračilo stroškov upravičenim osebam. "Javnost bomo o tem obvestili v najkrajšem možnem času," razlagajo pri NIJZ.

Gripa Kaj se dogaja z letošnjim cepljenjem?

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 23:02 22. November 2019.

    LOL!!! A niso neki rekli, da se ljudi, ki so imunsko bolni, ne cepi, ker se s tem ogroža njihovo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.