Zaradi ukinitve urgence na Metelkovi bodo imeli bolniki veliko težav

Foto: Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.
Foto: Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.
"Selitev prvega decembra nas je zelo presenetila," je dejal vodja urgentnega kirurškega bloka, ki je dodal, da je bilo v soboto pri njih veliko več bolnikov.
Oglej si celoten članek

V Zdravstvenem domu Ljubljana od prvega decembra sobotne dežurne službe za odrasle ne izvajajajo več v enoti Metelkova, temveč le še v enoti splošne nujne medicinske pomoči na Bohoričevi ulici. "Odločitev o ukinitvi ene od dveh ljubljanskih lokacij dežurne zdravniške službe v Ljubljani ni bila sprejeta skupaj z UKC Ljubljana,"  je danes pred novinarji povedal predsednik komisije za koordinacijo urgentne dejavnosti UKC Ljubljana Dr. Anže Kristan. 

Sprememba Na urgenco nič več na Metelkovo

"Na zadnjem sestanku smo jih razumeli, da je ta selitev začasno ustavljena, da se bo to zgodilo enkrat v prihodnosti. Selitev 1. decembra nas je zelo presenetila."

Enkrat več bolnikov

Kristan je opozoril,  da to zanje pomeni bistveno več bolnikov. "Na podlagi te sobote, ki je že bila, je pokazalo, da je več kot še enkrat več pacientov čez dan v teh prostorih, ker niso mogli poiskati zdravstvene pomoči v ZD Ljubljana na Metelkovi," je dejal Kristan, ki je opozoril še na dve težavi, ki čakata bolnike. "Prva je to, da se začenjajo prehladna obolenja, tudi gripa in bodo ti bolniki poiskali pomoč v UKC- ju v tej čakalnici. To pomeni mešanje populacij, na eni stani zdravih, na drugih strani je tukaj populacija s kronično obolelimi, ki jih poskušamo dodatno zaščititi pred efektivno boleznijo," je dejal vodja urgentnega kirurškega bloka (UKB), kjer jih v kratkem čaka obnova.

Vsi bolniki na enem kupu

"Trenutno zelo dobro kaže z obnovo kirurškega urgentnega bloka, se pravi diagnostično-terapevtskega servisa. Ko se bo začela obnova bomo izgubil čakalnice znotraj UKB-ja, kar pomeni, da bodo bolniki čakali na istem mestu, poleg tega bomo v tem novem prizidku urgence uporabljali ambulante, ki so sedaj namenjene triaži. To pomeni, da  mešanja bolnikov ne bomo mogli preprečiti,"  je zakrbljen specialist travmatologije, ki upa, da si bodo v ZD Ljubljana vendarle premislili. 

Po njegovem bi bi bilo bolje počakati, da minejo sezonsko najbolj obremenjeni meseci ( januar in februar), ko veliko viroz in prehladov, pa tudi poškodb na smučiščih. Z organizacijsko spremembo pa bi bilo bolje počakati, ko bo bolj jasno kaj gradbeni posegi prinašajo za siceršnje redno delo v urgentnem bloku.

Stojijo za svojo odločitvijo

Po oceni predstojnice splošne nujne medicinske pomoči ljubljanskega zdravstvenega doma Matejke Škufca Sterle je delo v soboto potekalo brez večjih zapletov, in sicer z več bolniki in več zdravstvenimi ekipami.

Kot je pojasnila, je splošna nujna medicinska pomoč namenjena urgentnim bolnikom, dežurna služba pa manj nujnim bolnikom, a je ostro mejo včasih težko potegniti. "Vsak bolnik misli, da je ogrožen. Težko rečemo, kam točno sodi nek bolnik, dokler ga ne pogledamo," je še dejala.

Tudi po njenih besedah mešanje nikoli ni dobro. Bolnike, ki so kužni, po triaži izolirajo in naj ne bi bili v stiku z drugimi bolniki. Ko pa se bo začela sezona gripe, bodo službo skušali ustrezno prilagoditi, je napovedala.

Ljudje prihajajo zaradi banalnih stvari

V soboto je pomoč sicer poiskalo nekaj zelo bolnih ljudi, večji del pa ni bil ogrožen, a so potrebovali zdravniško pomoč, je še pojasnila predstojnica. Nekaj bolnikov pa se je oglasilo zaradi "banalnih stvari", kot so predpisovanje stalne terapije in izdajanje napotnice. Takim nenujnim bolnikom obisk zaračunajo.

"Res me je skrbelo" Zgrožen bralec o neverjetni izkušnji z ljubljanske urgence

V Zdravstvenem domu Ljubljana so pred tem za STA pojasnili, da v zadnjem času beležijo še večji pritisk na službo nujne medicinske pomoči, kar pripisujejo podaljševanju čakalnih dob v zdravstvu, saj ljudje skušajo na ta način hitreje priti v zdravstveni sistem in hitreje rešiti svoje zdravstvene težave.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.