Zdravje > Aktualno
38596 ogledov

Zgrožen bralec o neverjetni izkušnji z ljubljanske urgence

urgenca Saša Despot
"Upam, da si lahko predstavljate, da obisk urgence v soboto zgodaj zjutraj ni moje najbolj priljubljeno početje in da bi se mu z veseljem izognil, če me ne bi resno skrbelo," opozarja pacient, ki so mu storitev zaračunali.

Nino B. je odšel po nujno pomoč zaradi hudih bolečin v nogi. Kljub obisku osebne zdravnice se mu je namreč stanje le še poslabšalo, bolečine so bile vse hujše, zato je odšel na urgenco. "Bolečina je bila najhujša ponoči, proti jutru, kar se mi je zdelo posebej čudno. V noči s petka na soboto, ko nisem več mogel spati, sem se najprej lotil brskanja po internetu. Znaki so me na koncu vedno pripeljali do "kompartment sindroma", ki zna biti kar huda težava," nam je povedal.

Na urgenco zaradi strahu

Ljubljančan srednjih let se je zbal za svoje zdravje, za morebitne hude zaplete, če ne bi pravočasno poiskal pomoči. "Tam so me po krajšem opisu znakov napotili k dežurni zdravnici, zraven pa sem že dobil tudi predračun, brez prave obrazložitve in nihče ni omenil, da bi moral podpisati kako soglasje. Tudi tu me je zdravnica sicer le tolažila, da zadeva ne more biti posebej huda in da bi se moralo umiriti. Ob odhodu, ko sem dobil izvid, sem vprašal, ali moram urediti še kaj, pa je administrator rekel, da ne - zato sem sklepal, da mojega obiska niso ocenili kot ne-nujnega in zato preklicali plačilni nalog,"  dogajanje opiše naš sogovornik. 

Ni težava v 18 evrih

Ker ljubljanska urgenca (SNMP) storitve zaračunava, za tak ukrep imajo podlago v pravilih zdravstvene zavarovalnice, ki predpisujejo, da so pacienti, ki niso nujni in gredo na pregled k zdravniku, ki ni njihov izbrani zdravnik, samoplačniki, je pozneje na dom dobil račun. "Pa ni težava v teh 18 evrih. Predvsem je moteče, da ti, ko s težavo prideš po pomoč, nihče niti ne razloži, kako je s plačilom," je dejal N. B in dodal. "Razumem koncept in težavo, če ljudje brez razloga hodijo na nujno pomoč. Je pa precej zoprno, da te nihče niti ne poduči o tem, da boš plačal (verjetno ali zagotovo ter koliko?), saj bi si morda v nasprotnem premislil, če bi imel recimo resnejše težave z denarjem."

Urgenci bi se z veseljem izognil

Bralec dodaja, da je v stanju, ko te vse boli in te je strah, težko pričakovati, da se bo človek sam poglobljeno ukvarjal s takimi stvarmi. "Seveda pa v svojem primeru, ko me je noga resno in vedno bolj bolela brez znanega razloga, ne razumem, da se to zdi nenujen obisk. Upam, da si lahko predstavljate, da obisk urgence v soboto zgodaj zjutraj ni moje najbolj priljubljeno početje in da bi se mu, po tem, ko sem enkrat že bil pri svoji zdravnici, z veseljem izognil, če me ne bi resno skrbelo." 

Lahko se pritožite na ZZZS

Ljubljančan, ki je sicer plačal račun, se je kljub temu obrnil na Zdravstveni dom Ljubljana oziroma tamkajšnjo službo za nujno medicinsko pomoč (SNMP), kjer so mu odgovorili, da je za pritožbe pristojna ZZZS.

Ob tem so mu pojasnili, da imel alternativo dežurno ambulanto na Metelkovi. Sam pravi, da mu ob sprejemu tega niso omenili. "Poleg tega nisem razumel, kdaj bo odločeno, ali je moj prihod upravičen, saj tudi zdravnica ni nič razpravljala o tem. Jaz sem imel vtis, da razume mojo težavo in skrb, ker se stanje slabša. To bi lahko bil tudi po 2. odstavku 2. alineje 103. člena o obveznem zdravstvenem zavarovanju upravičen razlog - vsaj iz moje perspektive," je dodal.

Kako naj laik presodi?

Vloga urgence je jasno opredeljena, to je pomoč življenjsko ogroženim. Kot pravijo urgentni zdravniki, jo mnogi izkoriščajo, saj s prihodom preskočijo redno vrsto, pri tem pa podaljšujejo vrste za nujne primere. Ob tem se seveda postavlja vprašanje, kako naj laik presodi, kdaj je za urgentno obravnavo in kdaj.

Po 103. členu Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja v urgentni službi med drugim ni treba doplačati "zdravstvenih storitev preprečitev nenadnih in usodnih poslabšanj kroničnih bolezni oziroma zdravstvenega stanja, ki bi lahko povzročilo trajne okvare posameznih organov ali njihovih funkcij," na kar se sklicuje tudi naš sogovornik.

Sicer pa, kaj storiti v takšnem primeru, prej poklicati na urgenco in se pogovoriti o tem ali takoj oditi, saj je tako enostavneje. Kaj če zadeva vendarle ni tako nedolžna, mi pa smo, ker se bojimo plačila, ostali doma? 

Različna obravnava po regijah

Poleg tega eni zaračunavajo, druge ne, pa tudi urgenca, ki te storitve že zaračunava, ima pravico te cene oblikovati po svoje. Na ljubljanski urgenci so nam na primer pojasnili, da so "med samoplačniškimi cenami posameznih izvajalcev lahko velike razlike". 

In ne nazadnje, tisti z več denarja, verjetno ne bodo čakali. Ob hudih bolečinah ponoči bodo odšli na urgenco, saj jim računa za storitev ne bo težko poravnati. Kaj pa drugi, ki si tega ne morejo privoščiti?  

Pacienti so pisno seznanjeni

Na tovrstna vprašanja odgovora nismo dobili. Na Enoti SNMP ZD Ljubljana so pacientu odgovorili, da njegovo nejevoljo razumejo vendar se morajo držati navodil, ki jim jih je naložila zavarovalnica. Neupoštevanje zakonodaje in pravil namreč za tamkajšnje zaposlene pomeni finančno kazen. Sicer so po njihovem pacienti v postopku obravnave v urgentni in dežurni službi pisno seznanjeni, da so po pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja upravičeni le do nujnih zdravstvenih storitev in da se pregledi, če ne gre za nujne zdravstvene storitve, plačajo.

O nujnosti odloča zdravnik

Po navedbah Petra Rutarja, strokovnega sodelavca Sektorja za informiranje in odnose ZZZS, ima pravico in dolžnost ugotavljanja, kdaj je storitev nujna oziroma neodložljiva, izključno zdravnik. "Zdravnik  lahko ugotovi, da ne gre za nujno zdravljenje oziroma  nujno medicinsko pomoč že ob prvem stiku s pacientom, v nekaterih primerih pa le na podlagi opravljenega pregleda. Pomembno je, da zavarovani osebi vnaprej, torej pred začetkom opravljanja take storitve pojasni, da bo morala le-to plačati, če se bo ugotovilo, da storitev ne bo nujna," nam je pojasnil Rutar in dodal, da se zavarovana oseba, ki je opravila zdravstveno storitev v urgentni ambulanti in jo je morala plačati, lahko obrne na območno enoto ZZZS in zahteva povračilo teh stroškov. Zavarovalnica potem v vsakem konkretnem postopku ugotavlja, ali je zahteva utemeljena. Sicer je letos na zavod prispelo 15 tovrstnih zahtev.

Zaradi čakalnih dob vse večji pritisk na urgence

"Zaradi čakalnih dob v zdravstvu se je v zadnjem času povečal pritisk na urgenco, saj ljudje na ta način želijo hitreje priti v zdravstveni sistem in hitreje rešiti svoje zdravstvene težave. V zaračunavanju smo v ZD Ljubljana dosledni že ves čas skladno s Pravili OZZ, le v zadnjem času opažamo večji pritisk ljudi iz prej omenjenega razloga, kar ni mogoče tolerirati," razloge za zaračunavanje pojasnjujejo v Ljubljani," kjer tako kot nekateri drugi v Sloveniji (Celje, Novo mesto ...) izvajajo ta ukrep.

Varuh pacientovih pravic: "Razumem tiste, ki pridejo na urgenco zaradi strahu"

V Mariboru bi plačilo za nenujne bolnike, ki iščejo pomoč na urgenci, radi uvedli oktobra, na kar je imel pomislek tamkajšnji varuh bolnikovih pravic. France Prosnik je za Večer dejal, da "ljudje k zdravniku nikdar ne pridejo zastonj. Imajo težave, ne nazadnje tudi plačujejo zavarovanje in imajo pravico do zdravstvene oskrbe. In v nekaterih primerih je lahko zelo jasno, kaj je nujno, v nekaterih pa spet ne. V tej vročini recimo marsikdo obišče zdravnika zaradi slabosti in glavobola. In pri nekaterih to ni samo nek bežen dogodek, je lahko zelo nevaren. Zato razumem tiste, ki pridejo na urgenco iz strahu," je še poudaril varuh bolnikovih pravic mariborske občine, ki dodaja, da se sicer sicer strinja, da je "res vredno premisliti, kaj narediti s tistimi, ki to zares zlorabljajo in tako hodijo mimo vrste.

Komentarjev 31
  • Amber_Bedford 15:31 30.avgust 2018.

    Google je plačal vsako uro dela na spletu od 150 do 250 evrov. Prejel sem prvi mesec 23795 € in 34957 € zadnjem mesecu plačo od Googla in sem redni študent in delam od 3 do 4 ure na dan ...prikaži več v mojem času rezervnih delov z lahkoto od doma. Vsakdo se lahko zdaj pridružijo tej službi in začnete zaslužiti na spletu, kot sem jaz, samo sledite navodilomm naa tem spletnem mestu ..... ....... ➤➤➤ ➤➤➤➤➤ www.Internet43.Com

  • vladek 10:33 30.avgust 2018.

    zakaj jamraš,sedaj bo še hujše,če ti bo komedijant zaračunal še zrak kam se boš pa pritožil ??????

  • Vesoljec 13:08 29.avgust 2018.

    Morda bi si premislil, stanje bi se MORDA poslabšalo, nakar bi le šel na pregled in ČE mu zdravniki ne bi mogli pomagati po njegovih željah, bi TA-ISTI zdravniki pristali v trač-medijih kot NEVESTNI in PREPLAČANI. V vsakem primeru krivi.