Avto
5198 ogledov

10 nasvetov, da bo vaš akumulator preživel zimo

akumulator, povezovalni kabli Newspress
Ta izredno pomemben del avta bo z nekaj pozornosti trajal precej dlje. Katerega od naslednjih nasvetov upoštevate?

Avtomobilski akumulator je vse leto med najbolj obremenjenimi deli avtomobila, saj skrbi za celotno oskrbo z električno energijo, pod še večjo obremenitvijo pa se znajde v hladnih zimskih dneh, ko lahko v skrajnem primeru tudi odpove.

Najbolj pogosto se to zgodi, ko se moramo odpeljati na nujen opravek. Kaj storiti, da bi akumulator vašega avtomobila uspešno preživel zimo in nas ne bo v najbolj neugodnem trenutku pustil na cedilu? Pri britanskem kraljevem avtomobilskem klubu RAC so pripravili deset nasvetov, kaj lahko voznik stori, da mu ne bo treba kupovati dragega novega akumulatorja.

Pojdite na daljšo pot

Za akumulator velja, da se morate z avtomobilom kdaj odpeljati na daljšo vožnjo, da se bolj napolni. Med številnimi kratkimi vožnjami alternator ne more dovolj polniti akumulatorja, kar velja predvsem pozimi, ko zaradi nizke temperature pade njegova kapaciteta, po drugi strani pa je poraba energije lahko precej večja. Težavo lahko omilite tako, da akumulator redno polnite z zunanjim polnilnikom, vendar tega vedno ne morete storiti.

Izklopite dodatne naprave

Pri nekaterih avtomobilih ostanejo vtičnice in priključki USB aktivni tudi, ko je motor ugasnjen, kar pomeni, da nanje priključene naprave še naprej uporabljajo električni tok iz akumulatorja. Nekateri vozniki pozabijo ugasniti tudi osvetlitev kabine, radio ali druge potrošnike energije. Vsi ti porabniki elektrike lahko izpraznijo akumulator , zaradi česar avtomobila ne boste mogli zagnati. Pred odhodom iz avtomobila torej poskrbite, da bodo izključene vse naprave, ki bi lahko izpraznile akumulator.

sklopka | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pred zagonom motorja pritisnite pedal sklopke

Nekaterih avtomobilov sploh ne morete zagnati, ne da bi pritisnili pedal sklopke, nekateri pa to še omogočajo. Tudi v takšnih avtomobilih pred zagonom obvezno stisnete pedal sklopke, saj boste na ta način razbremenili zaganjalnik s tem zmanjšali obremenitev akumulatorja.

Občasno preverite akumulator

Sodobni akumulatorji sicer načeloma ne potrebujejo vzdrževanja, vendar občasni pregledi niso odveč. Vsak voznik lahko občasno preveri, če so spojke dovolj trdno pritrjene na priključke akumulatorja, saj ohlapno pritrjene spojke lahko povzročajo izgube med polnjenjem in praznjenjem akumulatorja.

Preverite delovanje električnih sklopov

Če na akumulator priključeni električni sklopi ne delujejo pravilno, lahko slabo vplivajo tudi na akumulator. Posledica je lahko premočno ali prešibko polnjenje akumulatorja. Pozor: pregled in morebitna popravila mora opraviti servisna delavnica.

Akumulator | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Ne ignorirajte opozorilnih znakov

Nezanesljiv ali podaljšan zagon motorja je jasen znak, da je lahko nekaj narobe z akumulatorjem. Takšnega opozorila nikoli ne prezrite in čim prej obiščite servisno delavnico, predvsem v primeru, če na armaturni plošči sveti tudi opozorilna lučka.

Akumulatorja ne preobremenite

Če avtomobila ne morete zagnati, zagona ne ponavljajte, saj se akumulator ne bo čudežno sam napolnil. Če to počnete, lahko akumulator preobremenite in v skrajnem primeru ga lahko celo uničite in ga ne bo več mogoče napolniti.

Bodite pripravljeni na težave

Najboljša takojšnje rešitev za prazen akumulator so še vedno kabli, s katerimi ga priključite na akumulator drugega avtomobila. Morda jih boste v življenju uporabili le enkrat ali dvakrat, vendar si boste tedaj hvaležni, da jih imate v avtomobilu. Kabli niso dragi, zato ni razloga, da jih ne bi imeli.

Ne zanemarjajte vzdrževanja avtomobila

Slabo vzdrževan avtomobil lahko povzroči dodatne obremenitve za akumulator, zato je skrb za ustrezno vzdrževanje avtomobila ključnega pomena tudi za dolgo življenje akumulatorja.

polnilnik akumulatorja, polnilec akumulatorja, GYS | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Ko ne zaleže nič več, ne zaženite panike

Vsak akumulator enkrat povsem odpove poslušnost in ga je treba zamenjati. Odpove lahko celo povsem nov akumulator s proizvodno napako. Če se vam to zgodi na poti, nikar ne zaženite panike, ampak najprej poskrbite za varnost in mesto okvare zavarujte z varnostnim trikotnikom, potem pa pokličite pomoč.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar NickMason
    NickMason 20:19 07.november 2023.

    Akumulator je zaplombiran in dokler dela dela,ko ti pa pri cca -3 začne kihat ,ga pa zagotovo zamenjat in to je to