Avto
31 ogledov

2.464 km z enim rezervoarjem

Pot 2.464 kilometrov je več kot od Ljubljane do Stockholma ali približno enako r Žurnal24 main
Volkswagen passat bluemotion je postavil svetovni rekord v vožnji z enim rezervoarjem. Povsem standardni avtomobil se je ustavil šele 2.464 kilometrov od zadnje bencinske črpalke.

Novinar britanskega Sunday Timesa Gavin Conway se je želel prepričati, kako varčen zna biti passat aktualne generacije. Sposodil si je različico bluemotion z 1,6-litrskim motorjem, ki zmore 77 kW (105 KM) in po tovarniških podatkih za 100 km poti potrebuje 4,4 litra dizelskega goriva. Na avtomobilu ni bilo ničesar spremenjenega, na potovanju pa sta mu poleg ekipe vsak meter poti sledila neodvisna sodnika Guinnessove knjige rekordov.

Pot se je začela v Kentu v Veliki Britaniji, Conway pa je potoval do juga Francije in nazaj. Ko se je avtomobil končno ustavil, so izračuni pokazali, da je passat ob povprečni hitrosti 72 km/h porabil vsega 3,1 litra na 100 km. Večino poti je avtomobil prepotoval po avtocesti, nekaj pa je bilo tudi mestne in podeželske vožnje.

Passat bluemotion nizke porabe ne dosega le z varčnim motorjem, temveč tudi z nižjim podvozjem, aerodinamičnimi dodatki, nizkokotalnimi pnevmatikami, stop/start sistemom in rekuperacijo zavorne energije. Prihodnja generacija passata bluemotion, ki je te dni prvič na ogled v Parizu, po tovarniških podatkih porabi še 0,2 litra manj na 100 km.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.