Avto
161 ogledov

500 evrov za neupoštevanje pravil

Povprečno na železniških prehodih letno umre devet ljudi. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Policisti so začeli poostreno nadzirati promet na prehodih ceste čez železniško progo in opozarjati voznike na spoštovanje predpisov.

Problematika varnosti cestnega prometa na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo je, kot opozarjajo na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa, povezana predvsem z neupoštevanjem prometnih pravil in v nekaterih primerih z nizko ravno kulture in predrznostjo udeležencev v cestnem prometu. Posledice takšnega obnašanja so prepogoste prometne nesreče oziroma izredni dogodki na teh prehodih, ki imajo hude posledice za posameznike in družbo kot celoto.

121 mrtvih na železniških prehodih

Po podatkih agencije se je v zadnjih 16 letih na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo zgodilo 545 prometnih nesreč oziroma izrednih dogodkov, v katerih je umrlo 121 oseb. Pretežni del nesreč se je zgodil na pasivno zavarovanih nivojskih prehodih, označenih le z andrejevim križem, in sicer 71 odstotkov. Na aktivno zavarovanih nivojskih prehodih z zapornicami, polzapornicami ali s svetlobnimi ter zvočnimi znaki je delež nesreč manjši.

Lansko leto je bilo po številu nesreč na nivojskih prehodih eno izmed najvarnejših. V primerjavi z letom prej je bilo nesreč 25 odstotkov manj, a pa so bile njihove posledice hujše. V primerjavi z letom 2012 je bilo namreč enako število mrtvih (pet) in 36 odstotkov več poškodovanih. V Sloveniji je sicer 830 nivojskih prehodov cest čez železniško progo.

500 evrov za nepravilno prečkanje prehoda

Kljub ambicioznim infrastrukturnim projektom države pri posodobitvi in nadgradnji nivojskih prehodov ceste čez železniško progo je treba javnost še naprej ozaveščati o doslednem upoštevanju prometne signalizacije (andrejev križ, izmenično utripajoče rdeče luči na svetlobnem znaku, spuščanje zapornic, polzapornic) ter s tem povezanim odgovornim in preudarnim ravnanjem udeležencev v cestnem prometu, poudarjajo na agenciji za promet.

V sklopu preventivne akcije, ki bo trajala do konca meseca, so na agenciji pripravili novo izdajo preventivne brošure Ustavite se! Vlak se ne more, ki udeležence v cestnem prometu ozavešča o pravilnem in odgovornem ravnanju na nivojskih prehodih. Gradiva bodo dostopna prek občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, Slovenskih železnic na postajah in v okviru dejavnosti nevladnih organizacij.

Z globo 500 evrov se kaznuje voznik, ki ne upošteva pravil o vožnji na prehodu ceste čez železniško progo. Vozniku se izreče tudi pet kazenskih točk. Globa za pešca in kolesarja, ki ne upoštevata pravil o vožnji na prehodu ceste čez železniško progo, je 200 evrov.

Komentarjev 6
  • Skippy 21:50 17.februar 2014.

    v kateri evropski državi ti sploh dajo kazen 500 evrov za kaj takega? Kazni se gibljejo v rangu do 100 evrov.

  • maresem 19:29 17.februar 2014.

    Morda res... mi smo pa 99 let.

  • gggg 17:07 17.februar 2014.

    Opozarjajo te že pravila cestnega prometa. Saj si opravil tečaj CPP, ali ne? Tam si se jasno naučil, kako in kdaj se prečka železniška proga.Če pa kdo namerno ignorira pravilo, pa naj plača kazen.Meni so že dostikrat blendali ...prikaži več in hupali, ker sem pred prehodom počakal, da se do konca dvignejo zapornice in ugasne utripajoča rdeča luč. Ali je tako težko počakat še tiste dodatne tri sekunde? Rdeča luč je rdeča luč - tako kot na semaforju - in pomeni STOP.In da ne pozabim, ko nato prečkaš prehod, se še enkrat pogleda levo in desno - tudi luči in/ali zapornice, žal, kdaj zatajijo!