Avto
53 ogledov

500 karakterjev VW crafterja

Volkswagen Crafter
1/14
Žurnal24 main
Pri volkswagen crafterju je pravzaprav ostalo staro samo ime. Vse ostalo je novo, tehnološko zelo napredno in pripravljeno na najbolj nenavadne zahteve strank. Novi crafter s seboj vozi še nekaj - naziv evropskega gospodarskega vozila leta.

Največji štirikolesnik, ki ga izdeluje Volkswagen, je torej pripeljal prek Karavank. Pravzaprav je crafter prišel iz Poljske, saj ga ekskluzivno izdelujejo v povsem novi tovarni v mestu Wrzesnia. Dosedanje generacije velikega transportnika so izdelovali v sodelovanju z Mercedes-Benzom, medtem ko je novi crafter odslej izključno produkt Volkswagnovega znanja. Nanj bodo obešali tudi logotipe hčerinske družbe tovornjakov MAN.  

Pri obliki velikih kombijev na prvi pogled ni kaj veliko filozofirati - spredaj kabina, zadaj ogromen tovorni del. A je oblika še kako pomembna, saj so zgolj z zelo dobro aerodinamiko (količnik upora 0,33) uspeli porabo v primerjavi s starim modelom znižati za liter dizla na vsakih prevoženih sto kilometrov. Tudi pri karoseriji so se Volkswagnovi inženirji posvečali detajlom pri izdelavi, med drugim je tako dobro zaščitena, da 12 let stari crafter še ne bi smel kazati niti pičice rje. 

Volkswagen Crafter | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Crafter ima značilen VW pogled z ravno masko in linijami. Znotraj spominja na ureditev iz manjšega brata transporterja, kar pa glede ergonomije ni niti malo slabo. Nasprotno. Ker je crafter večji, ima veliko odlagalnih površin za raznovrstne potrebščine, pri odmerjanju prostora so imeli v mislih tudi voznike v škornjih in gojzarjih.

Prisekan volan je bil še nedolgo tega rezerviran za golfa GTI, v crafterju je lahko celo ogrevan. Voznikov sedež se lahko kiti z ergonomskih certifikatom AGR ali celo masažo. Trije potniki spredaj naj bi imeli dovolj prostora v ramenih. Kupec si lahko omisli do štiri 12-voltne vtičnice in tudi 230-voltno za polnjenje izpraznjenega orodja ali laptop.

Več pomagal kot pri avtu

Posebnost crafterja je dolg seznam pasivne in aktivne varnosti, ki ga postavlja nekaj korakov pred konkurenco. Samo asistenčnih sistemov je 17. Pozna samodejno zaviranje v sili, radarski tempomat, aktivni ohranjevalnik voznega pasu, asistenco za bočni veter, asistenco za vzvratno vožnjo prikolice (podobno kot passat ali tiguan), LED žaromete, parkirni asistent, pomoč pri vožnji med ozkimi prostori, ko crafter zaznava bočne ovire … Slaba stran tega dolgega seznama je, da je potrebno večino stvari doplačati. Celo sovoznikovo zračno varnostno blazino.

Za zdaj je crafter na voljo kot klasični furgon ali kot izvedba s šasijo, medtem ko je potniška različica, ki sicer v razredu lahkih gospodarskih vozil razreda C ni tako množična, obljubljena za prihodnje leto.

Volkswagen Crafter | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Furgon je na voljo v kombinacijah treh različnih dolžin (dve medosni) in treh višin. Prostornina tovornega prostora je tako od 9,9 kubičnih metrov do kar 18,4 kubičnih metrov. V merilu palet je to med štiri in šest, pogoltne pa do 4,9 metra dolge predmete. Zadnji nakladalni rob je znižan, tovoru so prijazna tudi široka zadnja in stranska vrata. 

Crafter ne prodaja le praznega prostora, temveč je že tovarniško prilagojen za naknadne nadgradnje, ki jih ima v mislih kar 80 odstotkov kupcev. Tako je karoserija prilagojena za enostavno montažo različnih omar ali polic, največ v razredu je pritrdišč za tovor, opravljene so tudi številne prilagoditve pri tehniki in celo na motorju, da je mogoče prek crafterja poganjati do dva agregata ali kompresorja. Različica s šasijo pozna enojno ali dvojno kabino, možna je kombinacija s kesonom, ki v najdaljši izpeljanki meri v dolžino kar 4,7 metra.

Zelo raznolik pogon

Z osamosvojitvijo od Mercedesa je crafter pridobil še večjo raznolikost pri pogonu, saj je novost sprednji pogon, na razpolago sta tudi zadnji ali 4motion, odvisno od zahtev in namembnosti. Poleg ročnega je na voljo avtomatski osemstopenjski menjalnik, medtem ko za pogon skrbi ojačan 2,0-litrski TDI motor v štirih izpeljankah moči od 75 kW (102 KM) do 140 kW (177 KM), kolikor zmore bi-turbo. 

Volkswagen Crafter | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Cene se z DDV pričnejo pri 25.288 evrih za kesonarja, najbolj običajna različica furgona (L3H3) pa se prične pri 25.757 evrih. Uvoznik ima s crafterjem zelo smele načrte, saj naj bi z doslej do 200 prodanih primerkov poskočil kar na 600 vozil. V prid mu govorijo ugodni kazalci na trgu prodaje celotnega segmenta gospodarskih vozil, del številke pa naj bi dosegel tudi na račun manjšega števila kupcev transporterja. Ob tem računajo tudi na kakovostne poprodajne storitve, vključno s štiriletnim jamstvom, ki je novost pri VW gospodarskih vozilih.

Pod črto raznolikost crafterja nakazuje podatek, da je na voljo v kar 495 različnih kombinacijah pogonov in mer. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.