Avto
21 ogledov

A1 s petimi vrati bolj uporaben

Audi A1 Sportback
1/30
Gregor Prebil
Audi je predstavil še petvratno različico modela A1, ki naj bi zaradi večje uporabnosti povečal povpraševanje, ponudil pa bo tudi nekaj nove tehnike. Za razliko od trivratne različice bo serijska tud klima. Cene se začnejo pri 15.400 evrih.

Pri Audiju pravijo, da tradicionalni kupci tudi v segmentu malih vozil posegajo po uporabnosti in dajejo prednost petim vratom.

A1 sportback zaradi tega ponuja nekaj več uporabnost, prav po številu vrat pa jo boste na prvi pogled ločili od trivratne različice. Novost so tudi na novo oblikovana aluminijasta platišča, ki so lahko tudi 18-palčna, kot dodatek pa si lahko kupci omislijo celotno streho v drugi barvi, nova je tudi samojsko oranžna kovinska barva.

Znotraj je nekaj več prostora za glavo tretjega in četrtega potnika na zadnjih sedežih, nova je granatno rdeča barva oblazinjenja, veliko je individualizacije. Prav ta naj bi bila tudi v prihodnosti, še posebej v premium segmentu vozil, pomembna, saj je namenjen urbanemu slogu življenja, kar 50 odstotkov kupcev pa naj bi bilo voznic. Naj omenimo, da je bil model A1 izbran za Žurnalov avto leta v kategoriji naj ženski avto.

Audi A1 Sportback | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Drugo ostaja enako, tudi prtljažni prostor z 270 litri prostornine. Je pa dobrodošla novost, da je petvratna različica že serijsko na voljo s klimatsko napravo, serijski je tudi ESP in sistem start/stop. Seznam dodatne opreme ostaja dolg, komfortna avtomatska klimatska naprava, zatemnjena stekla, ogrevanje sprednjih sedežev in večfunkcijski športni usnjeni volan, po želji s prestavnimi tipkami za menjalnik S-tronic, a so ga kupcem želeli cenovno približati s posebnimi paketi opreme.

Med novosti v tem avtomobilskem segmentu spada tudi avtotelefon s tehnologijo bluetooth online (dodatna oprema) , ki v A1 Sportback prinaša Audijeve spletne storitve – ta ponudba se skriva pod naslovom Audi connect. Predvsem gre tu za navigacijo s posnetki iz aplikacij Google Earth in Google Street View. Na vrhu opcijske ponudbe je MMI-navigacija plus, ki zajema velik trdi disk, upravljanje po principu MMI in  DVD-predvajalnik. 6,5-colski zaslon, ki se dvigne iz armaturne plošče, omogoča prikaz tridimenzionalnih grafik v visoki ločljivosti.

Kupci imajo na izbiro pet- in šeststopenjski ročni menjalnik, na avtomatski strani je sedemstopenjski S-tronic, ter dva bencinska pogonska agregata 1.2 TFSI in 1.4 TFSI in dva dizelska 1.6 TDI in 2.0 TDI.

Audi A1 Sportback | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Največjo posebnost s tehnološkega vidika prinaša ekonomični 1,4-litrski bencinski motor s 103 kilovati, ki k nam prihaja jeseni. Porabo, nižjo od petih litrov, dosega s pomočjo tehnologije, ki pri umirjeni enakomerni vožnji, spuščanju po klancih in v drugih primerih, ko ne potrebuje celotne zaloge moči, zapre ventile in prekine zgorevanje v dveh valjih, ob pospeševanju pa ju v trenutku spet vključi. Za bolj športen zvok so vgradili sistem za simulacijo zvoka motorja.

Cena za vstopni 1,2-litrski TFSI bencinski agregat (63 kilovatov) je 15.400 evrov, vstopni dizelski motor 1.6 TDI (66 kilovatov) stane 16.810 evrov. Petvratna različica je v primerjavi s trivratno, slednja je dobila nove ugodnejše pakete opreme, cenejša za okoli 400 evrov. Sportback naj bi letos v Sloveniji našel okoli 155 kupcev, kar je trikrat toliko kot trivratna različica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.