Avto
17 ogledov

Ahh, mar moram voziti ponoči?

Vožnja v nočnih urah je lahko veliko bolj izčrpavajoča kot vožnja podnevi. Žurnal24 main
Motijo vas močni žarometi, oči vam lezejo skupaj in na trenutke ne veste več, kje ste. Želite si, da bi tega že bilo konec.

Vožnja ponoči je nekaj posebnega, včasih celo zelo zahtevnega. Še posebno če se na cesto odpravite po dolgem in napornem delavniku, ko so tako vaši možgani kot telo že bolj v stanju pripravljenosti kot pa aktivnosti. Domov morate priti, a vožnja, čeprav ne nujno zelo dolga, lahko traja celo večnost.

Na cesti se ponoči dogajajo zanimive stvari. Nekateri pozabijo, da ima njihov avtomobil tudi kratke luči, da o smernih kazalcih ne govorimo. V nočnih urah je na cestah praviloma manj prometa, a v teh poletnih nočeh se proti morju valijo trume avtomobilov, med katere se pomešajo še tovornjaki. Hitro lahko postane zabavno, še posebno če koga premaga spanec.

Če vidite cesto tako, poiščite varen prostor in ustavite. Več kot očitno potrebujete premor. © iStockphoto

 
V boj proti spancu
Najboljši nasvet proti spancu je … no, še najbolje je, če vas domov lahko pelje nekdo, ki se mu ne spi. A če ne gre drugače, je najbolje, da preden se odpravite na pot, naredite deset počepov na svežem zraku, lahko pa greste tudi nekajkrat okoli avtomobila. Nekateri odpirajo okna, ker naj bi jih hladen zrak zbistril, meni pa največkrat pomaga glasba. Vedno imejte v avtomobilu pripravljen CD, na katerem so pesmi, ki vas bodo zbudile in ki so vam hkrati všeč. Če boste zraven začeli še peti, toliko bolje.

Ponoči pa morate biti pozorni še na nekaj.  Živali. Če se peljete izven večjih naselij, imate več možnosti, da vam bosta na cesto skočila zbegani, cikcak leteči zajček in srna, ki vam lahko skoči naravnost pred avtomobil ali pa vas samo debelo pogleda in mirno odkoraka naprej. Mačke, psi in ježi pa vas lahko presenetijo skoraj na vsakem koraku. Bližnja srečanja z njimi znajo biti zelo nevarna za obe strani, zato oči na peclje.

Po nočni vožnji, ki jo začinijo objestni vozniki, skakajoče živali in vaša utrujenost, pride najboljši del. Trenutek, ko zapeljete v garažo, ugasnete avto in odhitite v posteljo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.