Avto
149 ogledov

Airbus napovedal razvoj letečega avta

Airbus leteči taksi Airbus
Airbus je napovedal, da bo še pred koncem leta vzletel njegov prototip letečega avtomobila z avtonomno tehnologijo.

Vrhovni šef Airbusa Tom Enders je pokazal skice prototipa, s katerim se eden največjih proizvajalcev letečih plovil na svetu osredotoča na povsem novo področje. 

Kot je Enders pojasnil na tehnološki konferenci v Münchnu, nameravajo do konca letošnjega leta testirati prvi prototip avtonomnega "letečega avtomobila". Po njegovih besedah bodo namreč takšna vozila v prihodnosti, ko bo mestno prebivalstvo močno naraslo, omogočala prevoz po mestu brez zastojev. 

Airbus leteči taksi | Avtor: Airbus Airbus
Airbus je lani ustanovil divizijo z imenom Urban Air Mobility, katere namen je razvoj tehnologij prevoza za prihodnje generacije. Tako kot že danes razmišljamo o avtonomnih avtomobilih, ki jih bomo priklicali ob pomoči aplikacije za telefon, pri Airbusu segajo še korak dlje vse do hibridov med zračnimi voziili in avtomobili. Takšna vozila bi bila namenjena tudi prevozu tovora. 

"Pred stotimi leti je šel mestni prevoz pod zemljo, sedaj pa imamo tehnološke zmožnosti, da bo lahko šel v zrak," je utemeljil načrte družbe. Čeprav gre še za zgodnjo eksperimentalno fazo pa je je Enders zatrdil, da jemljejo razvoj tovrstnih vozil zelo resno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar care
    care 18:51 21.januar 2017.

    Američani so naredili ultra lahko letalo Icon A5 ,ki ga je zelo preprosto uporabljati.Imajo akademijo ki te preko interneta nauči uporabljat avionček.