Avto
2608 ogledov

Alfa Romeo se vrača v formulo 1!

Alfa Romeo F1 1980 Dirkalnik Alfe leta 1980.
Alfa Romeo bo v sezoni 2018 po dolgih desetletjih ponovno del najhitrejšega športa na svetu, saj so podpisali patnerstvo z ekipo Swiss Sauber F1 Team.

Uradno ime ekipe bo Alfa Romeo Sauber F1 Team. Dirkalnika Sauberja bosta odslej odeta v značilne barve Alfe Romeo, prav tako bo na njem  logotip italijanske znamke. 

Za pogon dirkalnikov bodo uporabili Ferrarijeve motorje istega tipa, kot bodo namenjeni tovarniški ekipi Scuderije.

Alfa Romeo je dobila svetovno prvenstvo F1 v letih 1950 in 1951.

Italijanska znamka je svojo svetovno slavo pričela graditi prav na uspehih v predvojnih dirkah, njena zgodovina je tesno povezana z Enzom Ferrarijem, ustanoviteljem Ferrarija. Prav na njegovi tekmovalni alfi se je prvič pojavil simbol konja. Alfa Romeo je tekmovala v formuli 1 med leti 1950 in 1988, dolgo kot konstruktor, zadnja tri leta pa le še kot kot dobavitelj motorjev.

Alfa Romeo F1 1953 | Avtor: Profimedia Dirkalnik Alfe leta 1953. Profimedia

Maserati levante 2017 Avto 10 znotraj najlepših avtov leta

Sauber je leta 1970 ustanovil švicarski poslovnež Peter Sauber, sprva pa je v različnih tekmovanjih deloval praktično kot tovarniška ekipa Mercedesa. V formulo 1 je Sauber vstopil konec 80. let in je danes četrta najstarejša ekipa v karavani F1, v tem času pa so pri ekipi zamenjali več proizvajalcev motorjev. Po sestopu Petra Sauberja pred nekaj leti je ekipa dobila novega lastnika, že od leta 2010 pa za pogon uporablja motorje Ferrarija.

Za leto 2018 bi sicer morali pričeti uporabljati motorje Honde, a so pogodbo sredi letošnjega leta preklicali. Sedaj je jasno, zakaj.

Valtteri Bottas VN Abu Dabija Šport Bottasu zmaga z grenkim priokusom

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Rozman 12:21 29.november 2017.

    "Zdaj je jasno zakaj". Ni razlog v tem, da so se pogovarjal še z Alfo in da je bila njihova ponudba boljša. Honda je pokazala svojo nemoč v Mclarnu in res bi moral biti nor, da bi dal v avto ...prikaži več njihov motor, če imaš na voljo drugi najmočnejši agregat.