Avto
1377 ogledov

Ali bomo 1. decembra sploh dobili e-vinjete?

Vinjeta za leto 2021 zurnal24.si
Slovaški Skytoll in Dars sta pogodbo sklenila s trimesečnim zamikom, zato je zakonsko pogojena vpeljava e-vinjete s 1. decembrom letos pod velikim pritiskom.

Uvajanje digitalne vinjete po vzoru Avstrije, Madžarske, Slovaške in še kakšne druge države je bila za prometnega ministra Jerneja Vrtovca ena od prioritet njegovega mandata, ki pa so jo ogrozili zapleti z izbiranjem izvajalca. Dve skupini neizbranih ponudnikov (Iskratel v partnerstvu z madžarskima ARH Informatics in Dataking Informatika ter konzorcij podjetij Marand, Telekom Slovenije, Pošta Slovenije in Kapsch) sta se pritožili na državno revizijsko komisijo (DKOM), o čemer smo že poročali.

A DKOM je njihove argumente zavrnila in potrdila, da so Slovaki izpolnjevali vse razpisne pogoje, kot jih je zastavil upravljalec avtocestnega omrežja Dars, čeprav so se o njihovi tehnični zasnovi in usposobljenosti Slovakov v strokovni javnosti pojavljali različni pomisleki, križani še s političnim dogajanjem pri nas. 

15,7 milijona evrov vredna pogodba med Darsom in Skytollom je bila po zagotovitvi vseh potrebnih bančnih garancij s strani slovaške družbe podpisana šele 27. maja. Po prvotni časovnici bi morala biti do 1. marca. 

Vinjeta vožnja avtocesta promet Usoda vinjete Avto Spremembe pri vinjetah in cestninah: To so glavne novosti!

Slovaki niso čakali križem rok

Izvajalec mora skladno s pogodbo dela izvesti po posameznih mejnikih in v rokih, ki so opredeljeni v pogodbi: tako je v prvih 15-tih delovnih dneh po sklenitvi pogodbe pripravil dokumentacijo (vzpostavitveni dokument projekta, projektni načrt, plan obvladovanja tveganj, načrt konfiguracije sistema, plan testiranj in plan šolanj), in jo tudi že uskladil z  DARS.

V roku 20 delovnih  dni od sklenitve pogodbe je moral prikazati prototipe spletne trgovine in spletne aplikacije za prodajalce,  v 25 delovnih dni od sklenitve pogodbe pa je moral prikazati prototip spletne aplikacije za tehnični nadzor in prikaz delovanja opreme, kar je oboje že opravil, DARS pa je prikazano potrdil.

Ali bo to dovolj, da kljub trimesečnemu zamiku ulovijo rok in prihranijo številne pravne ter uporabniške zaplete? Pogodba namreč zahteva vzpostavitev sistema v roku 190 dni od podpisa pogodbe. To bi se torej moralo zgoditi do 3. decembra. Posodobljeni zakon o cestninjenju, ki je pravno omogočil vpeljavo elektronske vinjete, pa izrecno zahteva, da mora po 1. decembru delovati le še nov sistem cestninjenja.  Dars je optimističen in pričakuje, da bodo uspeli sistem vzpostaviti že dva dni pred rokom iz pogodbe ter se izogniti pravnim zapletom.

"DARS in izvajalec bosta  naredila vse, da določene roke skrajšata in bodo uporabniki s 1. decembrom 2021 imeli možnost nakupa e-vinjete," odgovarjajo pri upravljalcu avtocest. "Kljub trimesečni zamudi, ki ni nastala po naši krivdi, želimo uporabnikom naših avtocest in hitrih cest 1. decembra letos omogočiti nakup elektronskih vinjet, tako kot je bilo načrtovano," dodajajo in zagotavljajo, da so v dnevnem stiku s Skytollom glede implementacije sistema.

Kot so nam še povedali pri državnem podjetju, so pri Skytoll v skladu s pogodbo in njenimi roki vmes že pripravili prve prototipe spletne trgovine in aplikacije za prodajalce, pa tudi za tehnični nadzor in delovanje opreme. Z videnim je bil doslej Dars zadovoljen. 

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 1
  • duc1 08:05 06.julij 2021.

    Dokler ne bomo plačevali po prevoženih KM je to brez veze.