Avto
198 ogledov

Ali je možno avtomobil odkleniti od znotraj?

Odklepanje vozila Gregor Prebil
V zadnjih tednih sta bila dva odmevna primera, v katerih so gasilci, ali policisti iz razgretega zaklenjenega avtomobila parkiranega na soncu reševali nemočnega otroka. V oči bode, da sta bila stara več kot 10 let. Strokovnjaki opozarjajo, da se nekaterih avtomobilov od znotraj ne da odkleniti.

"Vozila, ki so opremljena z dvojnim centralnim zaklepanjem in so v tem načinu tudi zaklenjena, se iz potniške kabine ne da odkleniti. V kolikor ima vozilo enojno zaklepanje, pa se s potegom ročice-kljukice za odpiranje-zaklepanje vrat iz potniške kabine, ta tudi odklenejo," nam je pojasnil  Janez Žužek, vodja poslovne enote AMZS Ljubljana. Dodaja, da ni pravilo, da se vrat iz notranjosti vozila ne da odkleniti le pri novejših avtomobilih, pač pa tudi pri nekaterih starejših.

Večkrat na leto rešujejo zaklenjene otroke in živali

AMZS mehaniki, ki izvajajo pomoč na cesti, pogosto pomagajo voznikom, ki so v avtomobil zaklenili svoje ključe. "V povprečju izvedemo to intervencijo od dva do trikrat na mesec," pravi Žužek in dodaja, da se zgodi, da iz zaklenjenih vozil rešujejo tudi otroke ali hišne ljubljenčke. Letno na srečo beležijo le nekaj primerov reševanja otrok iz zaklenjenih vozil.

V nujnih primerih razbijte steklo

Žužek poudarja, da v primeru, da je otrok dovolj star, lahko odklene vozilo od znotraj. To lahko stori po navodilih staršev ali strokovnjakov. Žužek voznikom svetuje, da pokličejo AMZS klicni center na številko 1987, kjer bodo dobili tudi podatek, v kolikem času bo mehanik za pomoč na cesti na kraju dogodka, da bo lahko vozilo strokovno odklenil.

"Pri tem je potrebno poudariti, da znajo strokovnjaki reševanje zaklenjenih avtomobilov izvesti brez poškodb oziroma posledic na avtomobilu, saj ob pomoči različnih mehanskih naprav, strokovnih znanj in predvsem izkušenj pridejo v avto brez poškodb karoserije ali razbitih stekel," dodaja Žužek, ki vseeno opozarja: "V kolikor bi ocenili, da je odzivni čas predolg glede na razmere (zunanja temperatura) in smatrajo na ogroženost otroka, je priporočljivo ukrepati takoj - ali poklicati gasilce, policijo ali se odločiti za razbitje  enega od stranskih stekel."

V primeru razbijanja stekla je potrebno poskrbeti za svojo varnost in varnost otroka. Avtomobilsko steklo se najlažje razbije s koničastim predmetom, pravi strokovnjak: "Razbijemo stransko oziroma zadnje steklo, ki se bo razletelo v drobne delce."

grega.prebil@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.