Avto
2497 ogledov

"Ali naj med vožnjo v snegu izklopim ESC sistem?"

Sneg Profimedias
Sneg je ena tistih situacij, ko se lahko podere marsikatero pravilo vožnje. Številne razprave za šankom in na forumih so namenjene vprašanju, kdaj, če sploh v snegu pritisniti tipko za izklop ESC (ESP) sistema.

Sistem za nadzor stabilnosti je izredno pomemben pripomoček, saj nadzira morebitno izgubo stika s podlago. Če do tega pride, sistem v delčku sekunde rahlo zavre ustrezno kolo, da se avtomobil ponovno poravna ali da dobi poln stik s podlago. Po potrebi avto tudi samodejno zmanjša moč motorju. 

Te lastnosti sistema ESC pa niso nujno dobrodošle za vožnjo v snegu, saj avtomobil neprestano išče trden oprijem, zato preprečuje vrtenje koles v prazno in mori motor, zaradi česa utegne že manjši klanec nepremostljiv problem za voznika ali voznico. Kaj torej storiti? Po nasvet smo se zatekli k mojstru volana, reli vozniku in inštruktorju varne vožnje Miranu Kacinu. 

"Najprej je potrebno malce razčistiti funkcijo tipke, ki jo sicer ima večina avtomobilov, marsikateri pa sploh ne več. Osnovni nadzor nad stabilnostjo modernega avtomobila je pravzaprav nemogoče izključiti in vedno deluje, redka izjema je le peščica najbolj športnih avtomobilov. Pritisk na tipko v kabini je v resnici namenjen zgolj omejitvi delovanja sistema proti zdrsavanju pogonskih koles, zato se bodo te lahko zavrtele," pravi Kacin.

"Če imamo v snegu vse sisteme vklopljene, nam lahko avto zelo hitro omeji moč motorja in se vozilo ustavi. A pnevmatike se morajo v takšnih zaostrenih razmerah neovirano vrteti, če želimo premagati kakšen klanec ali pa če smo v globljem snegu. Takrat je zelo primeren trenutek, da izklopimo sistem proti zdrsavanju. Pa tudi ta omejitev običajno velja le do neke hitrosti, nato se ponovno vklopi polno delovanje," pravi Kacin.

Ni pomembno, če je pogon zadaj, temveč ...

Bi na takšen sneženi dan, kot ga danes doživlja del Slovenije, z avtomobilom, ki ima pogon speljan le na zadnji par koles, Kacin ostal raje doma? "V takšnem vremenu bi ostal doma ne glede na vrsto pogona. Če pa bi nujno moral na pot, je veliko pomembnejša od tipa pogona kvaliteta pnevmatik, ki jih imam nameščene. Tudi pri avtomobilih z zadnjim pogonom so namreč današnja pomagala že tako sposobna, da je z njimi povsem varno voziti na spolzki podlagi."

Komentarjev 4
  • stela 08:46 17.januar 2017.

    "Polen" pravilno po slovensko (kao:))) pomeni, da ni prazen.....hahaha

  • kontrahan 13:19 06.februar 2015.

    To pomeni, da se zvrne na streho he he he

  • zdravko05 13:14 06.februar 2015.

    Nerazumljivo!