Avto
7218 ogledov

Ali sploh še veste, zakaj uporabljamo pozicijske luči?

Stikalo za luči Anže Petkovšek Stikalo za luči. Fotografija je simbolična.
Pozicijske ali parkirne luči je predvideno uporabljati le v enem primeru.

Marsikdo ne ve oziroma je zaradi redke prakse že skorajda pozabil, da je treba avto obvezno osvetliti, če ga pustimo na neosvetljenem ali slabo osvetljenem delu ceste. 

Zakon o pravilih cestnega prometa v 71. členu govori o uporabi svetlobne opreme na vozilu: "Na vozišču ustavljeno ali parkirano vozilo mora biti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti osvetljeno s pozicijskimi svetilkami. V naselju zadostuje, da je vozilo osvetljeno s pozicijskimi svetilkami na tisti strani vozila, ki je obrnjena proti sredini ceste. Označitev vozila s pozicijskimi svetilkami ni potrebna na cesti, na kateri cestna razsvetljava zagotavlja dobro vidnost vozila ali če je vozilo ustavljeno ali parkirano na označenem parkirnem prostoru."

Če pride do nesreče in trka ob takšno vozilo, svoj del škodne odgovornosti lahko nosi tudi lastnik parkiranega neosvetljenega vozila. Kazen za neosvetljeno vozilo je sicer 80 evrov. Če luči ne delujejo, je treba vozilo označiti na druge načine, na primer z rumeno utripajočo svetlobo.

Se mi bo izpraznil akumulator?

Parkirne luči so narejene tako, da porabijo precej manj energije kot pa klasični žarometi, še posebej če so že v LED izvedbi. Žarnice na nitko porabijo okoli 15 W energije, kar je le dobra desetina energije zasenčenega žarometa. LED izvedba pa porabi le dobre 3 W, pravi tehnična študija Univerze Michighan. 

Britansko združenje za pomoč voznikom RAC na podlagi teh podatkov voznikom zagotavlja, da ob zdravem akumulatorju lahko parkirne luči brez težav pustimo prižgane tudi prek noči. 

Parkiran avto | Avtor: Profimedia Profimedia

Lahko tudi samo levo ali samo desno

Zakon torej dopušča tudi osvetlitev samo tiste strani vozila, ki je obrnjena proti sredini ceste. Zato imajo številni avtomobili, še posebej tisti nemške izdelave, opcijo vklopa zgolj ene strani parkirnih luči. Znamke pri tem ne uporabljajo istega načina, zato je treba pobrskati po navodilih za uporabo, tudi glede informacije, ali je mogoče vklopiti le eno stran. 

Če avto to funkcijo ima, se jo ponavadi vklopi tako, da se pri ugasnjenem avtu pusti ročico smernikov vklopljeno v eno ali drugo stran, nekatere znamke pa imajo celo ločeno stikalo za vklop leve ali desne strani parkirnih luči, kot na zgornji fotografiji Mercedes-Benzov model.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • lada 18:00 19.julij 2021.

    ana poleg še katro a je to reno 4 prokleti gnoji tatinski Slovencev; ne puščaj avta na samem, razen s šnelfajerco, ker boš brez avta ostal al pa brez delov !

  • Kathy_Duckett 09:41 19.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦