Avto
6319 ogledov

Ali ste zaradi znamke vašega avta psihopat?

Jezen voznik
Neznanstvena raziskava, kako znamka avtomobila vpliva na obnašanje njegovih voznikov. Najbolj psihopatsko se obnašajo vozniki dveh znamk, pojavlja pa se čuden trend pri električnih vozilih.

Z znamkami avtov in njihovimi vozniki je povezanih veliko stereotipov. Britansko podjetje za preprodajo avtov Scrap Car Comparison je objavilo izsledke ankete, ki je skušala dati odgovor na to, kako so znamke vozil povezane s prisotnostjo psihopatskega obnašanja. 

Okoli 2.000 domačinov so prosili, naj izpolnijo anketo o tem, kako se vedejo v prometu in sicer ter kako se odzivajo na različne situacije. Morali so podati mnenje o sebi in o dojemanju lastnih ter tujih napak. Seveda so jih vprašali tudi po tem, kateri avto vozijo. Na podlagi odgovorov so izračunali povpečno psihopatsko vrednost za posamezne skupine voznikov, ki so jih kategoririzirali glede na znamko avta, na barvo in na morebitne izboljšave oziroma dodatno opremo. 

Rezultati so zanimivi. Povprečen rezultat "psihopatskosti" je 6,6 od skupaj 36 točk, a dve znamki odstopata navzgor praktično z indeksom krat dva.

Največja verjetnost, da spadajo med psihopatske predstavnike človeške vrste, so izkazali britanski vozniki znamke BMW s povprečnim indeksom 12,1. To po ugotovitvah podjetja potrjuje, zakaj pri vpisu termina "BMW voznik" spletni iskalnik Google vrne nazaj zadetke, kot so "aroganti," "idioti", "sovražni"... 

Britanski vozniki znamke Audi niso prav veliko zadaj, saj je njihov povprečni psihopatski indeks 11,7 in tako kot vozniki BMW izražajo nadpovprečno stopnjo narcisoidnosti in pataloške nagnjenosti k laganju.

Daleč zadaj, a še vedno nad povprečjem sledijo otoški vozniki Fiata (7,0), tem pa nato vozijo za zadkom pri Mazdi (6,4) in Hondi (6,3). 

Med znamke avtov, katerih vozniki izkazujejo najmanj psihopatskih lastnosti, sodijo Škoda (3,2), Kia (4,2) in Seat (4,3).

Bojte se voznikov električnih

Zanimiva pa je tudi korelacija s tipom pogona, ki nakazuje, da si zmožnost hitrih pospeškov in napredne tehnologije marsikaj postavljajo na glavo. Pri tistih Britancih, ki vozijo avto na baterijski pogon, je povprečni indeks psihopatskosti kar 16,0. Pri hibridnih avtih upade na 9,8, pri dizlih je 7,0, pri bencinarjih pa "le" 5,2.

In še barve: če je avto odet v zlato barvo (ali folijo), potem je povprečni indeks psihopatskosti glede na anketo kar 12,7, le malo bolje je z rjavo barvo. Nižje sta zelena in črna, na drugi strani pa so najbolj umirjene bela, siva in najmanj rdeča. Pa še to - tisti Britanci, ki so si dali narediti personalizirane tablice, imajo povprečno skoraj trikrat višji indeks vzorcev psihopatskega vedenja. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • matermila 14:44 04.december 2021.

    Ugotovitve iz Velike Britanije,kot pribito držijo tudi v Sloveniji. Bemvejaši so psihiči.