Avto
11 ogledov

Alkoholizirani vozniki bodo blokirani

Znanstveniki želijo pijanim voznikom z novimi sistemi preprečiti, da bi sedli za Žurnal24 main
Ameriški znanstveniki so razvili prototip, ki bo ob pomoči avtomatskih senzorjev zaznal, ali je voznik popil preveč, da bi lahko sedel za volan. Sistem bi lahko rešil na tisoče življenj.

Ray LaHood iz ameriškega Ministrstva za promet je obiskal znanstvenike v "QinetiQ North America" v Walthamu v Massacuthes, kjer si je v živo ogledal prvo javno predstavitev sistema, ki je sposoben izmeriti količino alkohola v krvi voznika.

V kolikor sistem prepozna prekomeren nivo alkohola se avtomobil ne bo zagnal. Novi sistem naj bi zamenjal aktualnega, ki ga morajo po navodilih sodišč uporabljati tisti vozniki, ki so bili obtoženi vožnje pod vlivom alkohola. Ta sistem deluje tako, da mora voznik pred vožnjo pihniti v napravo za analizo zraka, ki prepozna, ali je ta pil alkohol, ali ne.

Novi sistem so poimenovali "Driver Alcohol Detection Systems for Safety", pri delovanju pa uporablja senzorje, ki na dva načina merijo količino alkohola v krvi, s pomočjo daha in analizo skozi kožo. Pri tem so sistemu v pomoč napredni senzorji, ki jih bodo vgrajevali v volan in na vrata avtomobila. Obe metodi ne jemljeta časa vozniku, ki, če je trezen, lahko takoj odpelje svoj avtomobil.

Kritiki menijo, da tehnika opitim voznikom nikoli ne bo povsem preprečila, da bi sedli za volan in da bo onemogočala trezne voznike, da bi uporabljali svoj avtomobil. Znanstveniki pa dodajajo, da so testi pokazali, da sistem blokira zagon avtomobila izključno v primerih, ko gre za nedovoljeno količino alkohola v krvi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.