Avto
95 ogledov

Alkotesterji v Franciji za zdaj pogoreli

Alkotest Saša Despot
Lani poleti je ogromno prahu v Franciji dvignila odločitev, da mora imeti vsak voznik, tudi tujec, pri sebi alkotester. Očitno pa se juha ne bo pojedla tako vroča, kot so jo skuhali "strokovnjaki".

Od 1. julija 2012 v Franciji velja predpis, po katerem mora biti  v vsakem avtomobilu, ki se vozi po francoskih cestah, ves čas alkotester. Ukrep naj bi znižal število prometnih nesreč zaradi alkohola, saj naj bi po scenariju piscev zakonodaje voznik, ki je pred tem spil "rujno kapljico", sam preveril, ali lahko sede za volan.

Po prehodnem obdobju je bilo predvideno, da bodo policisti po 1. marcu letos tudi dejansko z 11 evri začeli kaznovati vse, ki med kontrolo testerja ne bodo imeli pri sebi. A lanskoletni revolt francoskih voznikov proti ukrepu kot tudi glasno godrnjanje tujih avtoklubov so očitno pripomogli, da se je odgovorno ministrstvo za notranje zadeve odločilo kaznovanje do nadaljnjega prestaviti. Vmes nameravajo po poročanju agencije dpa opraviti še eno študijo o problematiki alkohola v Franciji, ki da je prisoten pri vsaki tretji prometni nesreči s smrtnim izidom.

Vozniki v Franciji so si oddahnili, hkrati pa vsi, ki se nameravajo kot turisti ali po poslovni poti v prihodnje zapeljati v deželo petelinov. Za zdaj sta namreč glavna argumenta – da alkotester pomeni zgolj nepotreben dodaten strošek ob že tako veliki draginji in da so zlasti alkotesterji za enkratno uporabo nezanesljivi – zalegla. Kazni za pijane voznike sicer v Franciji dosegajo več tisoč evrov.

Izklopite javljanje kamer

Med posebnostmi Francije, ki jo poznajo v še nekaterih državah, pa je prepoved prikazovanja lokacij nadzornih hitrostnih kamer na navigacijski napravi. Če policist ugotovi, da imate funkcijo prižgano, vas lahko kaznuje s 1.500 evri kazni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.