Avto
12675 ogledov

Analitike poslovanje Tesle vrglo na rit

Elon Musk Profimedia
Musk na krilih dobička napovedal robotaksije.

Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je v prvem letošnjem četrtletju prihodke v medletni primerjavi povečal za več kot 80 odstotkov na blizu 19 milijard dolarjev. S tem je precej presegel pričakovanja analitikov Wall Streeta, tako kot z dobičkom, ki je močno narasel.

Tesla je od prvega četrtletja lani povečal prihodke za 81 odstotkov na 18,76 milijarde dolarjev, Wall Street pa je pričakoval 17,80 milijarde. Hitro rastoča družba je prav v tem trimesečju sicer odprla mega tovarni v bližini Berlina in v teksaškem Austinu, pestile pa so jo težave zaradi koronskih ukrepov na Kitajskem, saj je morala začasno zapreti tovarno v Šanghaju.

Čisti dobiček je eksplodiral za 658 odstotkov na 3,3 milijarde dolarjev, prilagojeni dobiček brez enkratnih dogodkov pa se je povečal z 1,1 na 3,7 milijarde dolarjev oziroma 3,22 dolarja na delnico. Analitiki so pričakovali 2,26 dolarja.

Prihodki od prodaje osebnih avtomobilov so narasli na 16,86 milijarde dolarjev, čisti dobiček iz tega dela poslovanja pa je znašal 5,54 milijarde dolarjev. Tesla je v prvem četrtletju dobil tudi 679 milijonov dolarjev okoljskih spodbud.

Model 3 dražji za tretjino

Tesla je v prvem četrtletju kupcem dostavil več kot 310.000 vozil, narasla pa je tudi njihova cena, kar se je dodatno pozitivno izrazilo na prihodkih. Za najcenejši model 3 je bilo potrebno odšteti 45.000 dolarjev, kar je 34 odstotkov več kot v prvem četrtletju lani.

Ustanovitelj Tesle in najbogatejši Zemljan Elon Musk je dejal, da bodo morali cene verjetno znova zvišati, da pokrijejo rast cen materialov in surovin, pričakuje pa tudi nadaljevanje težav z ozkimi grli v oskrbovalnih verigah. Teslina tovarna v Šanghaju je bila zaradi drastičnih ukrepov kitajske vlade proti pandemiji covida-19 zaprta ves mesec, zdaj pa proizvodnja tam poteka v omejenem obsegu.

Kljub temu pa Musk pričakuje, da lahko letos prihodke v primerjavi z lanskim letom povečajo za 50 odstotkov. Letos naj bi bili sposobni izdelati 1,5 milijona vozil.

Priznal pa je, da zamujajo pri avtonomnih vozilih. Prvi dogodek s predstavitvijo t. i. robo-taksija napovedujejo v prihodnjem letu, s proizvodnjo pa naj bi začeli leta 2024.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.