Avto
1701 ogledov

Štirinajst odsekov, kjer ne drsi

protizdrsna prevleka Žurnal24
Na štirinajstih odsekih od letos dalje ne drsi več.

Zaradi obilnega deževja, ki smo mu priča v zadnjih dneh, so razmere na posameznih cestnih odsekih še posebej nevarne. Posamezna mesta, kjer je že v normalnih vremenskih razmerah podlaga precej neugodna, postanejo v takem času še bolj zahtevna. 

Nekatera mesta, ki imajo slab koeficient trenja, so v zadnjih dveh letih doživela prenovo. Direkcija RS za infrastrukturo je na skupno 24 cestnih odsekih namestila posebno protizdrsno prevleko. "Ko ima cesta dobro nosilnost vendar slabe torne lastnosti (slab koeficient trenja), ki se ugotavljajo s posebnimi meritvami, s tem ukrepom rešimo torne lastnosti vozne površine," pojasnjujejo na direkciji. Take površinske prevleke se lahko izvaja kot vzdrževalni ukrep, kot novogradnja na nosilno asfaltno podlago ali pri rekonstrukcijah oziroma ojačitvah voziščne konstrukcije, v največji meri izven naselij. Primer prevleke je na zgornjifotografiji.

Zdrži do 15 let

Površinske prevleke se uporablja kot obrabna zaključna plast za zatesnitev voziščne konstrukcije ter za izboljšanje tornih lastnosti površine vozišča (uporaba silikatne kamene zmesi). Takšna prevleka ima življenjsko dobo do 15 let. Seveda je to odvisno od gostote in prometne obremenitve ter kvaliteteosnovne nosilne asfaltne plasti. 

"Izvedba tovrstnih prevlek, se je pokazala kot zelo dobra rešitev za izboljšanje tornih lastnosti vozišča," poudarjajo na direkciji. Stroški izvedbe takih del znašajo v povprečju 4 do 5 evrov na kvadratni meter (brez DDV). Pri čemer je cena odvisna od debeline in števila plasti ter obsega del na posameznem odseku. Podatek se nanaša zgolj na izvedbo površinske prevleke brez pripadajočih pripravljalnih del, poudarjajo na direkciji. 

V času, ko izvajalci na cestišče nameščajo prevleko, na odseku velja omejitev hitrosti, predpisana pa je tudi varnostna razdalja, ki jo morajo vozniki upoštevati, da ne pride do razbitja vetrobranskih stekel ali drugih poškodb na vozilih. Površinske prevleke so namreč narejene tako, da cestišče pobrizgajo z bitumenskim vezivom in nato posujejo s posipom kamnitih zrn drobirja, ki ga uvaljajo. 

Letos na 14 odsekih

Protizdrsno prevleko so lani namestili na desetih odsekih državnih cest, letos pa na štirinajstih. "Glede na pridobljene meritve tornih lastnosti vozišča in razpoložljivih finančnih sredstev se vsako leto posebej odločamo, katere odseke bomo izvedli," pojasnjujejo način izbiranja mest, kjer prevleko namestijo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.