Avto
22 ogledov

Asfalt, ki nikoli ne bo dovolil nastanka poledice

Poledenela cesta EPA
Znanstveniki razvijajo tip asfalta, na katerem ne bi nikoli prišlo do poledice.

Možnost poledice bo te dni zelo pogosta besedna zveza pri prometnih informacijah. Vzdrževalci cest se proti njej bojujejo s soljo in različnimi raztopinami, previdnejši vozniki pa tako, da znižajo hitrost in zavijajo ter zavirajo veliko preudarneje. Medtem pa znanstveniki iščejo način, kako bi možnost nastanka poledice povsem pregnali s cest. 

V turškem Carigradu so raziskovalci (Turčija sicer ne zveni ravno kot dežela poledice, mar ne?) prišli do nekaj optimističnih rezultatov pri izdelavi takšnega asfalta, ki bi imel v svojih plasteh ujete kristale natrijevega klorida, poroča Carscoop.

Te bi se s počasno obrabo asfalta sproščali in prepečevali vodi, da bi zmrzovala. V mešanico asfalta so dodali še zmes butadien-stirena, ki deluje kot repelent in preprečuje vodi, da bi se zadrževala na površju. 

Zdi se zanimiva ideja, ki pa še ni odgovorila na nekaj pomislekov. Recimo da bi bila vozila in narava še bolj izpostavljeni delovanju soli.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • endrug 13:24 03.januar 2016.

    In če Turčija ni dežela snega, zakaj imajo že cel teden v Istambulu sneg?Sicer pa Avstrijci uporabljajo nekaj podobnega na visokoležečih avtocestah.

  • bfg 22:00 02.januar 2016.

    Turčija sicer ne zveni ravno kot dežela poledice, mar ne? Cccccc...A.L., geografski analfabet,